Hlavní obsah

Burger kam se podíváš aneb Burger Fest 2014

Novinky, Michal Kvapil
Praha

Pražské Výstaviště zaplavily davy fanoušků hamburgerů. V pořadí třetí ročník festivalu Burger Fest jsme nemohli vynechat a ochutnali jsme i nějakého toho cvalíka od zajímavých restaurací. Pořadatel a majitel restaurace Bejzment Zdeněk Střížek předpověděl, že by letošní ročník mohlo navštívit kolem 50 000 hostů. Festival trvá do neděle.

BEZ KOMENTÁŘE: Milovníci burgerů si v pražských Holešovicích přišli na svéVideo: Michal Kvapil, Novinky

 
Článek

Burger Fest navštívila řada pražských i mimopražských podniků. Letošního ročníku se zúčastnilo 28 restaurací, což je oproti loňským 13 více než dvojnásobek. Většina restaurací se zmínila o vlastních bulkách, pečlivě vybraném masu, čerstvé zelenině či originálních omáčkách. Stejně jako loni i letos restaurace soupeří o nejlepší burger festivalu. I nám se do rukou dostalo pár burgerů a podělíme se s vámi o náš názor.

Bejzment

Pořadatel festivalu, restaurace Bejzment, rozhodně nezklamal. Šťavnatý flákot propečeného hovězího masa v chutné domácí bulce musel uspokojit chuťové buňky každého jedlíka. Mohl být však více odvážnější. Posuzujeme jej jako zlatý střed, který rozhodně neurazí a rádi si jej jindy znovu vychutnáme.

James Dean

Velká fronta před červeným Doubledeckerem symbolizovala podnik James Dean. Jejich originální stánek s alkoholickými nápoji a burgery vyčníval nad ostatními. Očekávání bylo velké. Bohužel se nenaplnilo. Maso nebylo šťavnaté a mohlo by být také více ochucené. Bulka vyhlížela jako klasika z hypermarketů. Ani hranolky situaci bohužel nezlepšily.

Němý medvěd

Dostáváme se k tomu nejlepšímu, co se nám dostalo do rukou. Mělnická restaurace Němý medvěd hodila rukavici do ringu. Podle jednoho z jejích zaměstnanců podnik začínal jako pivnice. Poté se rozhodli grilovat ke zlatému moku burgery a ty si lidé zamilovali. My také. Do krásně vypadající křupavé bulky zaplulo ještě vydatnější šťavnaté hovězí maso s krásně propečenou slaninou. To celé zalité omáčkou Jack Daniels. Není co vytknout.

Butch's burger

Další extázi zajímavých chutí přinesl Butch's burger. Dostal se nám do rukou hamburger, který je díky papričkám jalapeños pouze pro milovníky ostrého jídla. Chuť masa nebyla přes příliš ostrou ingredienci tak výrazná, jak by mohla být. Tento odvážný počin si však zaslouží rozhodně ochutnání a palec nahoru.

Zephyr

Na barevné variace burgerů čekali frontu návštěvníci u stánku Zephyru. Jejich originalita sklízí v podstatě jako minulý ročník velký úspěch. Paradoxně může nejvíce uškodit. Maso je výborně ochucené, polité wasabi dresinkem a málo vídaným nakládaným zázvorem. Samotné bulky rozhodně neměly chuť zajímavou tak, jako svoji barvu.

U Nezbedného bakaláře

Další mimopražská restaurace z Rakovníku U Nezbedného bakaláře se nám prezentovala pikantním Mexicanem. Pečlivě vybrané hovězí maso, udělané jen do červena. Oproti hamburgeru z Butch´s burgeru se pikantností nedá srovnávat. Rozhodně se jednalo o nejméně propečený kousek, který jsme měli tu čest ochutnat.

TGI Friday's

Největší zklamání přišlo z kuchyně TGI Friday's. Velké množství lidí čekajících frontu dávalo tušit větší jistotu bohatých hodů. Do rukou se nám ale bohužel dostal nehezky vypadající burger, který neodpovídal svojí kvalitou ceně 150 korun. Chuť nebyla bohužel o moc lepší. Hamburger s propadlou, nekřupavou a rozmočenou houskou a s nepříliš chutným hovězím masem, patřil rozhodně mezi to nejslabší.

Sweet 60's 

Lehce karamelizovaná houska výborné chuti a ještě lepšího vzhledu, tak se prezentuje Sweet 60's. Naducaný burger s prvotřídně ochuceným masem, které však mohlo být vytaženo z grilu trochu dříve. Slanina však byla osmahnutá akorát. Sweet 60's ale rozhodně nezklamalo a připravilo velice chutnou variantu americké pochoutky.

New York Burger

Dalším zklamáním se pro nás částečně stala návštěva New York Burgeru. Estetika tu pokulhávala. Slanina nepřipomínala ani trochu chutnou součást hamburgeru a její příprava byla odfláknutá. Byla i více do černa, než by měla být. Tyto indispozice aspoň trochu dohnalo šťavnaté hovězí maso.

Prague Burger Fest 2014 rozhodně nezklamal. Zjistili jsme, že velká fronta nemusí být zárukou lepšího pochutnání. Lidé si na svůj vysněný burger museli nějakou tu chvíli počkat, ale pražské Výstaviště bylo svou velikostí vhodnějším prostorem než loňské Náměstí Míru. Střížek dodal, že po skončení festivalu začne pomalu plánovat další ročník. Novinkou se podle něj může stát účast zahraničních restaurací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám