Hlavní obsah

Láskou k perlivému moku nakazil celé Československo

Novinky, jky

Rodák z francouzského města Épernay Louis Girardot toho udělal pro sekt z našich luhů a hájů více než dost, i přesto o něm dnes ví jen hrstka odborníků. Se zkušenostmi z Moët & Chandon během druhé světové války přesídlil do Šanova u Teplic, kde si zřídil svůj první sklep na výrobu sektů.

Foto: archiv

Louis Girardot na dobové fotografii

Článek

České luhy a háje si vybral Girardot především ze dvou důvodů – vybudovat zde výrobnu sektů nebylo tak finančně náročné jako v jiných státech a zároveň naše země leží na 49. rovnoběžce, stejně jako jeho rodné Épernay v kraji Champagne. Jenže sklep, který dal dohromady v Šanově, mu roku 1948 znárodnili a on jako specialista na výrobu sektů byl převelen do Starého Plzence, kam přišel v roce 1949 sám, bez své manželky, kterou nechal v Šanově.

Girardotovým cílem bylo naučit Čechy pít sekt tak, jak tomu bylo běžné u Francouzů. Nechal si tedy dovézt kvasinky přímo ze Champagne a dříve používanou rakouskou metodu vyměnil za francouzskou. Velmi rychle se proslavil jako velký požitkář, navíc jako šarmantní Francouz sklízel ve Starém Plzenci úspěch. Sekt si před vínem vybral z jednoduchého důvodu: „Je blízký ženám a ženy jsou pak bližší vám.“

Foto: archiv

Dobová etiketa sektu Louis Girardot

Ve Starém Plzenci působil Girardot tři roky, avšak jeho práce je tam vidět dodnes. Vedle již zmíněného používání francouzských kvasinek naučil místní sklepmistry také celkově porozumět tomuto nápoji a lépe jej nabídnout lidem. Ukázal jim, jak rozpoznat vína vhodná pro výrobu kvalitního sektu, což posunulo zdejší výrobu sektů také značně kupředu.

Na konci svého života Girardot ohluchl a po svém působení ve Starém Plzenci se odstěhoval zpět do Francie, kde za několik let zemřel. Podle všeho ho přejela tramvaj, kterou kvůli svému zdravotnímu stavu neslyšel. Do historie českého sektu se však zapsal tučným písmem. Sekty, kterým dal vzniknout, dnes nesou značku Bohemia Sekt, která vyrábí na jeho počest jeden ze svých nejprestižnějších sektů. Nese jasný a srozumitelný název – Louis Girardot...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám