Hlavní obsah

Když se muži někdo líbí, téměř ihned mění hlas

Stirling

Muži se mnohdy ani nesnaží zakrývat skutečnost, že je osoba stojící vedle nich silně přitahuje. Pokud se však pokusí nebýt tak čitelní, prozradí je jejich hlas. Ten se totiž vždy a spolehlivě změní. Podle psychologů ze Stirlingu muži tuhle skutečnost vědomě ovládat nemohou. A pro okolí může být změna hlasu jasným signálem, že se jim protějšek, s nímž hovoří, velmi líbí.

Foto: Profimedia.cz

Přizpůsobit hlas tak, aby zněl více sexy, není těžké. Navíc je to ve vhodnou chvíli automatický reflex...

Článek

Doktor Juan David Leongomez ze Stirling University tvrdí, že k těmto změnám v hlase dochází proto, že je muž díky nim pro protějšek atraktivnější. Prokázal to během experimentálního výzkumu s muži a ženami hovořícími anglicky a česky. Jeho tým sledoval muže a ženy při hovoru s různými protějšky. Někdy jimi byli přitahováni, jindy nikoli. A Leongomez si všímal, jak se mění hlas mluvčích.

„Když muži hovořili se ženou, která se jim líbila, tak mluvili více s monotónním rytmem a kolísavým hlasem,“ tvrdí doktor Juan David Leongomez. Pokud muž hovořil s atraktivní ženou, nasadil také hlas poněkud níže. Díky tomu působil mužněji.

„Náš výzkum dokazuje, že lidé modulují své hlasy, aby dávali najevo romantický zájem, a že je to ve svém důsledku činí atraktivnějšími. U mužů je důležité, aby jejich hlas zněl mužně, což vyjadřují hlubokým hlasem. To je ale staví před velké dilema, protože musejí ovládnout dva zdánlivě protichůdné vzkazy: Jsem mužný muž. Ale budu zároveň dobrý partner a otec. Řešením může být častá změna výšky hlasu, která vysvětluje jejich zpěvnou kvalitu hlasu, kterou jsme pozorovali u mužů hovořících s atraktivními ženami,“ tvrdí Leongomez v rozhovoru pro Daily Mail.

Ženy i muži mluvili jinými jazyky

Experiment přitom Leongomez vytvořil tak, aby si mluvčí nerozuměli, ale vnímali jen kvalitu hlasu. Muži byli česky hovořící a nahráli své hlasy v češtině. Ženy, které měly podle tohoto hlasu hodnotit jejich atraktivitu, byly anglicky hovořící a česky nerozuměly vůbec.

Z tohoto experimentu pak vyšlo najevo, že nahrávky mužů, kteří hovořili s krásnou ženou, byly považovány posluchačkami za atraktivnější než nahrávky těch mužů, kteří hovořili s jinými muži či s neatraktivními ženami. Muži tedy při kontaktu s přitažlivým protějškem začnou hovořit „atraktivně“ a ženy tuto změnu ihned rozpoznají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám