Hlavní obsah

Alchymie košil šitých na míru

Novinky, Jiří Čeladník

Na míru si nechává šít košile stále více mužů, logicky zejména těch s lepšími výdělky. Je totiž prakticky nemožné, aby vám košile ušitá dle kategorizovaných velikostí dokonale seděla. A to ani v případě, že jste majitelem souměrné konfekční postavy.

Foto: Blažek (3x)

Než vyrazíte do salónu, ujasněte si, pro jaký účel košili využijete.

Článek

Ještě než vyrazíte do krejčovského salónu, ujasněte si, pro jaký účel košili využijete. Potřebujete ji do obleku či smokingu, nebo půjde spíše o sportovní verzi, kterou lze ladit klidně s džínsy.

„Společenská košile by měla mít pevný límec bez knoflíčků, je vhodnější spíše bez kapsičky. Mimořádně společensky působí krytá léga, která je vhodná v kombinaci s motýlkem a případně i smokingovým pásem. Taková košile by měla mít i dvojitou manžetu,“ prozradila Martina Stočesová, specialistka prodejny Blažek Made to Measure. „Naopak sportovnější volnočasové košile mívají výraznější vzory, můžou mít i propínací límec s knoflíčky a nosí se bez kravaty. U těchto košil přichází znovu do módy kapsička.“

Foto: Blažek

Košile na míru lze pořídit v různých stylech

Knoflíčky

V salónu s vámi kromě střihu a zvoleného materiálu, který se nejlépe přizpůsobí vaší postavě, prodebatují vhodný tvar límce a manžet s ohledem na příležitost použití košile. Dvojitá manžeta, kterou upevňují manžetové knoflíčky, je vhodná pro velmi společenské události. Každý salón má své osvědčené způsoby a technologie, které se významně liší.

„Košile Blažek Made to Measure se vyznačují dvojdílným límcem s dvojitým vyztužením, kosticí s možností vyjmutí a kosticí ve švu. Košile šijeme za použití speciální technologie jemných a přitom pevných švů,“ uvedla dále Stočesová.

Materiál je základ

V případě materiálů vítězí na plné čáře bavlna, jen v letních měsících ji občas střídá len. Čím je bavlna jemnější, tím se příjemněji nosí. Většinou salóny využívají kvalitní egyptskou bavlnu, to platí jak v případě zmíněného Blažka, tak třeba u Le Premier, který bude od července nabízet také originální Sea Island bavlnu, což je nejkvalitnější odrůda bavlny. Jde o obchodní označení pro vlákna získaná z keřovitého bavlníku pěstovaného u pobřeží Jižní Karolíny a Georgie v USA.

Žádný polyester ani jiná umělá vlákna v těchto salónech nenajdete. Maximálně vám mohou nabídnout bavlnu s přídavkem lycry pro větší pružnost určenou zejména do slimových košil. Ta bohužel způsobuje lehké ztmavnutí látky, pouhým okem je však tento jev nepostřehnutelný. Výhodou naopak je, že materiálu dodá pružnost, vyštíhlené modely pak lépe sedí a jsou mnohem pohodlnější.

Foto: Blažek

Nechat ušít si můžete i sportovní verzi košile, která vám bude ladit s džínsy.

Pánští krejčí většinou doporučují dvojmo tkané látky (v angličtině 2ply). „Vždy jsou označené číslem, například 80/2, 100/2. Dvojka označuje 2ply, první číslo pak, laicky vyjádřeno, znamená, čím vyšší hodnota, tím je látka jemnější a vlákno, z něhož je utkaná, kvalitnější,“ říká zakladatel módní značky Le Premier Jakub Lohniský, který dále upřesňuje, že tyto hodnoty nemají nic společného s kvalitou. Jde spíše o pocit, jaký látka vyvolává na omak a jak je příjemná pro zákazníka.

„Někdo má rád velmi jemné látky okolo gramáže 100 gramů, jiný zase chce spíše hutnější látky okolo gramáže 150 gramů,“ říká Lohniský.

Čas jsou peníze

Každý salón má trošku jiný přístup k zákazníkovi. Stará škola vás bude nutit ke dvěma zkouškám, stále více rozšířený je trend tzv. made to measure. V tom případě absolvujete pouze jednu zkoušku, kdy vám sejmou čtrnáct měr, následně se zvolí střih včetně všech detailů a zhruba do dvou týdnů lze očekávat výsledek. Velmi často si salón míry archivuje. Pokud výrazně neztloustnete nebo naopak nezhubnete, můžete si pak nové košile podle svých představ objednat jednoduše přes internet.

Foto: Le Premier

Většinou salóny nabízejí na výšivku několik druhů písma a barvy. Například firma Le Premier šije 96 procent košil s monogramem.

Kolik to stojí?

Nemusíte se bát, že vás košile na míru zruinuje. Určitě by se taková paráda dala označit za dobrou investici. Například u Blažka se košile Made to Measure pohybuje v cenové relaci od 2990 do 4990 korun, záleží pochopitelně na zvoleném materiálu. U konkurence v salónu Le Premier vás klasická obleková košile ze stoprocentní bavlny s možností všech volitelných prvků vyjde ještě o něco levněji na 2090 korun.

Detaily a výšivky

Asi tou nejpříjemnější činností ve skládačce košile na míru je pak volba výšivky. Většinou salóny nabízejí několik druhů písma a barvy. Například u Le Premier je celkem 96 % košil s monogramem, je ale možnost si zde nechat vyšít prakticky cokoli. Právě podle monogramu na klopě a těle košile odhalí vaši obchodní partneři, že se v této oblasti vyznáte, s největší pravděpodobností zaznamenají pozitivní změnu hned na první pohled.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství kvalitních pánských košil

Až do 18. století byla pánská košile považována za spodní prádlo - vidět byl jen límeček. Přestože se od té doby mnohé změnilo a košile jsou vnímány jako...

Výběr článků

Načítám