Hlavní obsah

Nejlepší restaurace světa se ukrývá v Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Majitelé restaurace Noma otevírají nejdražší šampaňská a slaví. Jejich podnik je totiž nejen nejlepší kodaňskou a dánskou restaurací, ale je také tou nejlepší na světě. Loni v únoru přitom pověst restaurantu poškodila nákaza 67 hostů norovirem. Jenže majitelé se otřepali a ze svého podniku s dvěma hvězdičkami Michelin dokázali učinit znovu nejvyhlášenější kuchyni planety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dánská Noma obhájila titul Nejlepší restaurace světaVideo: Reuters

 
Článek

Noma na udělování cen World’s 50 Best Restaurants dostala tu první a na druhé místo zatlačila El Cller de Can Roca ve španělské Gironě. Rozhodl tak prestižní britský časopis Restaurant Magazine.

Kodaňská restaurace podává sezónní skandinávské speciality, většinou se jedná o aktualizované verze starých receptů. Kuchyni vede šéfkuchař René Redzepi, jeho tým vaří najednou až pro pětačtyřicet hostů.

Noma získala ocenění jako nejlepší restaurace světa už v roce 2010, 2011 a 2012.

„Redzepiho úzkostlivá pozornost věnovaná detailu, novátorský přístup k potravinám a experimenty s kvašením, to vše poháněno vášní zas a znova vynesly tuto restauraci na vrcholek,“ zaznělo o Nomě v Londýně na letošním předávání cen.

Špatné vzpomínky

Loni na konci zimy však podnik musel na několik týdnů zavřít a vpustit do kuchyně dánskou hygienickou inspekci. V únoru totiž zažilo po konzumaci v Nomě 67 hostů vážné průjmy a zvracení vyvolané provirem. A výsledek inspekce? Špatná hygiena v kuchyni. Kuchaři si myli ruce ve studené vodě a nedezinfikovali dostatečně celý interiér. Majiteli restaurace Renému Redzepimu tak nezbývalo nic jiného, než se omluvit a doufat, že se na kauzu brzy zapomene.

„Od vzniku nákazy velmi úzce spolupracujeme s hygieniky a zdravotníky, abychom vše podchytili, dostali se k jádru problému a našli zdroj infekce,“ oznámil pro Copenhagen Post manažer restaurace Peter Kreiner na počátku března 2013.

Deset nejlepších restaurací světa roku 2014
1.NomaKodaň, Dánsko
2.El Celler de Can RocaGirona, Španělsko
3.Osteria FrancescanaModena, Itálie
4.Eleven Madison ParkNew York, USA
5.Dinner by Heston BlumenthalLondýn, Spojené království
6.MugaritzSan Sebastian, Španělsko
7.D.O.M.São Paulo, Brazílie
8.ArzakSan Sebastian, Španělsko
9.AlineaChicago, USA
10.The LedburyLondýn, Spojené království

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám