Hlavní obsah

Urwerk má nového futuristického obrněnce

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Ženevská značka Urwerk představila nové hodinky s názvem UR-105M, které nevybočují z tradice předchozích modelů, a nabízejí tak netradiční design. Při návrhu hodinek se zakladatelé značky prý inspirovali v brnění středověkých rytířů, což kontrastuje s futuristickým pojetím hodinek a použitím moderních materiálů.

Foto: Urwerk (6x)

Urwerk UR-105M Dark Knight

Článek

Urwerk založili v roce 1995 bratři-hodináři Felix a Thomas Baumgartnerové společně s designérem Martinem Freiem. V porovnání s tradičními výrobci se tak jedná o velmi mladou firmu. I přesto se však jedná o etablovanou značku, a to především díky charakteristickému stylu, kterým se Urwerk prezentuje.

Není tak překvapením, že nový model UR-105M se vyznačuje pro Urwerk typickým netradičním zobrazením času. Kdo tuto značku nezná, může mít na první pohled problém se zjištěním, kolik je vlastně hodin.

Urwerk UR-105M Iron Knight

Tradiční ručičky u Urwerku totiž nenajdete, místo té hodinové tam jsou čtyři kotouče, které zobrazují hodiny. Ta aktuální je vždy nejvíce viditelná a pohybuje se v dolní části podél fixní minutové stupnice. Na správnou minutu pak ukazuje malá značka pod hodinovým číslem. Na přední straně se nachází ještě miniaturní „digitální“ indikátor sekund, který zobrazuje ubíhající sekundy v intervalech po deseti.

Na pravé straně pouzdra se nacházejí dva ukazatele, z nichž jeden slouží opět pro zobrazení sekund. Tentokrát však červený disk nabízí o něco podrobnější zobrazení s dvousekundovými značkami. Druhé okénko ukazuje 42hodinovou rezervu chodu. Bílá barva znamená plný nátah, a pokud se hodinky nedotáhnou, objevuje se víc a víc černé.

Na boku pouzdra je sekundový ukazatel a zobrazení rezervy chodu

Ani zadní strana hodinek není chudá. Urwerk ji nazývá „Control Board“ a je na ní přehlednější rezerva chodu, ukazatel „výměny oleje“, který majiteli hodinek odpočítává pětiletý servisní interval, a nakonec malý šroubek s „+/–“ displejem sloužícím k úpravě chodu hodinek.

Zadní část hodinek nazvaná jako Control Board

Hodinky pohání strojek UR 5.01 s manuálním nátahem, který je uložen do titanového pouzdra o rozměrech 39,5 mm x 53 mm x 16,65 mm. Na přední straně hodinek je ochranné „brnění“ z oceli, které by se při troše fantazie dalo nazvat lunetou.

Kalibr UR 5.01 s manuálním nátahem

Hodinky se budou nabízet ve dvou variantách. Jedna má zmíněnou ochranu v broušené oceli a jmenuje se Iron Knight, druhá má brnění s černým povlakem, a logicky tak dostala jméno Dark Knight (Temný rytíř).

Detailní pohled na strojek

UR-105M bude novým vstupním modelem Urwerku. Zájemce si tak musí připravit 57 tisíc švýcarských franků (1,3 miliónu Kč) za verzi Iron Knight a 62 tisíc (1,4 miliónu Kč) za model Dark Knight.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám