Hlavní obsah

Muž si patentoval jízdní kolo velké jako deštník

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skládací jízdní kolo bez paprsků tu ještě nebylo. Tentokrát to není jen nápad – objevil se už i první prototyp. Patentoval ho 30letý turínský inženýr Gianluca Sada. „Návrh a konstrukce byly předmětem mé diplomové práce na turínské technice. A profesoři mi ani nedali vyznamenání,“ postěžoval si novinářům Sada.

BEZ KOMENTÁŘE: Skládací jízdní kolo je velké jako deštník

 
Článek

Naštěstí pro Sadu si nápadu všimli jiní a výroba by mohla začít v příštím roce. Kola bez paprsků jsou zakotvena na rámu malými kolečky, která umožňují pohyb ráfků a současně s tím udržují kola v rovnováze. Nejdůležitější jsou kolečka přenášející pohyb pedálů prostřednictvím tradičního řetězu.

Foto: www.futurix.it

Italův vynález si získává pozornost po celém světě.

„Důležité bylo používat normální kola s průměrem 26 palců, jako mají horská kola. Čím menší jsou kola, tím obtížnější je rovnováha,“ dodal vynálezce.

Hliník či karbon

Převodovka má dvě rychlosti. Rám se dá složit a nezabere pak více místa než deštník. Společně s oběma koly se vše dá složit do batohu anebo do malého zavazadla na kolečkách. S hliníkovým rámem výrobek váží deset kilogramů a cena by se měla pohybovat okolo 1500 eur, tedy asi 41 tisíc korun. Karbonový rám váží méně, ale cena by byla dvakrát vyšší.

Foto: www.futurix.it

Nové kolo je velké opravdu jen jako deštník

„Za nabízenou kvalitu ta cena není vysoká,“ je přesvědčen Sada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám