Hlavní obsah

Hořkost, plnost, říz. Kvalitu českého piva testují smysly degustátorů i přístroje

– Praha
Novinky, mak

O tom, že Češi jsou národem pivařů, není pochyb. Významně jsme se zapsali také do historie výroby tohoto lahodného moku. Jeho kvalitu zkoumají v pražské pivní laboratoři. Ve vloni otevřeném Výzkumném senzorickém centru testují pivo nejen pomocí chuťových buněk a vjemů degustátorů, ale i speciálními stroji. Hlavní snahou je neustálé posilování konkurenceschopnosti českého piva.

Hořkost, plnost, říz. Kvalitu českého piva testují smysly degustátorů a přístrojeVideo: Novinky

 
Článek

V pivní laboratoři se provádějí testy založené na lidských smyslech. V klimatizované senzorické zkušebně je 12 speciálních degustačních boxů, které jsou vybaveny přívodem vody, výlevkou a samostatným osvětlením s vybranými světelnými zdroji zajišťujícími kvalitní barevné podání. Zhruba dvakrát týdně k nim zasedne 12 speciálně vyškolených degustátorů, kteří hodnotí u zlatavého moku především říz, plnost chuti nebo hořkost.

Tmavá piva mají jiné chuťové profily a zůstávají chuťově déle na receptorech než světlá piva.

„Degustace probíhá tak, že se k pivu nejprve přivoní, čímž zjistíme parametry chmelové a sladové, případně ovocné vůně. Pak se napijeme a pocity v ústech dále zjišťujeme základní parametry, které se musejí u piva hodnotit - hořkost, trpkost, sladkost, kyselost. Běžně se postupuje od světlých piv po tmavá. Ta tmavá mají jiné chuťové profily a zůstávají chuťově déle na receptorech než světlá piva. Barva i pěna se hodnotí analyticky,“ upřesňuje degustátor a vedoucí technického oddělení Martin Slabý.

Hodnotitelé dokážou ve vzorku smysly rychle určit závadu, kterou dále objektivně vyhodnotí přístroje. K přesné charakteristice látek dochází až v analytické zkušební laboratoři. Zde nastupují k rozborům vzorků speciální stroje - například hmotnostní spektometr, který dokáže identifikovat látky, jež způsobovaly jak pozitivní, tak negativní vlastnost výrobku. Analýza vzorku je hotová zhruba do půl hodiny. Delší čas zabere vyhodnocení samotných výsledků.

Testování vlastností českého piva má vést také k tomu, aby si tradiční český produkt udržel ochrannou známku.

V laboratořích se provádí kontrola kvality pivovarských surovin, meziproduktů, hotového piva, nealkoholických nápojů i dalších potravin a materiálů podle konkrétních požadavků zákazníků, které tvoří především větší a střední pivovary.

„Nejběžnější problémy jsou spojeny se skladováním hotového piva, kdy je pivo špatně skladované už přímo u výrobce nebo v obchodní síti. Dalším důvodem testování jsou mikrobiologické problémy, které způsobují zákal nebo produkce cizorodých látek, mikroorganismy, které pivo znehodnocují,“ doplňuje Slabý.

Pivní laboratoř slouží jako poradna pivovarům například při změně technologie, tak aby pivo nevybočilo ze svých senzorických standardů. Testování vlastností českého piva má vést také k tomu, aby si tradiční český produkt udržel ochrannou známku. Tu díky svému složení a výjimečnosti získal v roce 2008 od Evropské unie. V novém centru se nezkoumají jen pivní vzorky, ale i běžné potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám