Hlavní obsah

Legendární hodinky československého letectva se dočkaly reedice

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenom v české kotlině populární a sběratelsky ceněné hodinky, které firma Longines vyráběla ve 30. a 40. letech pro československé letectvo, jsou znovu na světě. Oproti předloze doznaly několika změn, tou nejvýraznější je datumové okénko, jež na původních hodinkách chybělo.

Foto: Longines (3x)

Longines Heritage 1935

Článek

V Longines v rámci své historické řady Heritage oživili už několik historických modelů, netrpělivě se proto očekávalo, zda se při prohrabování archivu zastaví i v roce 1935 a uvedou nové pilotky. Resuscitovaný model nakonec představili při příležitosti březnového hodinkového veletrhu Baselworld.

Hodinky s názvem Heritage 1935 jsou věrné předloze. Zachovávají její originální tvar, už na první pohled je však patrné, že se nejedná o stoprocentně identické hodinky.

Nejvýraznější změnou oproti původnímu modelu je datumové okénko

Na tehdejší dobu byly původní pilotky s 41milimetrovým průměrem velkými hodinkami, nový model designéři ale ještě o jeden milimetr přifoukli. Změna nastala i u vroubkované lunety, která nově není otočná a chybí jí charakteristický ukazatel.

Nejvýraznější a nejkontroverznější změna nastala na ciferníku. Ten je stejně jako u předchůdce černý a má subciferník na pozici šest, Longines ho ale stejně jako u dalších modelů řady Heritage narušilo datumovým okénkem. To je sice praktická funkce, ale u fanoušků se s pozitivními ohlasy zrovna nesetkala. Mnozí to totiž považují za přílišné narušení jinak dokonale jednoduchého ciferníku.

Longines Heritage 1935

Původní hodinky měly samozřejmě strojek s manuálním nátahem, v nových je pak automatická ETA 2895 s 42hodinovou rezervou chodu. Dýnko není možná překvapivě průhledné, ale pevné, na rozdíl od zbytku hodinek broušené a je na něm vyraženo jméno modelu a výrobní číslo.

Cena hodinek by se měla pohybovat kolem 2300 dolarů (asi 45 tisíc Kč), což není málo, a to obzvlášť v situaci, kdy je za zhruba čtvrtinovou cenu dostupný povedený model Precista PRS-9 od britského malovýrobce Timefactors. Srovnání těchto dvou hodinek vedle sebe tak bude velmi zajímavé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám