Hlavní obsah

Vinař dostal pokutu za odmítnutí postřiku vinice pesticidem

Novinky, Jakub Kynčl

Může se podnikatel rozhodovat na svém pozemku zcela svobodně, anebo musí dodržovat určitá opatření, která mohou být v zájmu těch, kteří mají své pozemky okolo? Touto otázkou se zaobíral minulý týden soud první instance ve francouzském Dijonu. A dal za pravdu žalobci. Organický vinař Emmanuel Giboulot dostal pokutu 500 euro (asi 13 700 Kč) za to, že odmítl nechat postříkat své hrozny pesticidy.

Foto: Profimedia.cz

Vinař Emmanuel Giboulot

Článek

Postřik proti hmyzu, který má být zodpovědný za rozšiřování bakteriální choroby po burgundských vinicích, známé jako fytoplazma zlatého žloutnutí révy, byl v oblasti povinný. Vinař Emmanuel Giboulot však odmítl pesticidy na svou vinnou révu nastříkat. Důvod? Nemohla by být totiž nadále označována za ryze organickou, což je jeho hlavní prodejní známka. Za jeho postojem přitom stojí velké množství ekologů a tzv. „zelených” skupin.

Soud v Dijonu nyní nařídil vinaři zaplatit pokutu za neuposlechnutí výzvy k postřiku. Pokuta 500 euro je spíše symbolická v porovnání s tím, že mu hrozila pokuta až 30 000 euro (823 000 korun), a také trest odnětí svobody až na šest měsíců. Žaloba však požadovala pouze pokutu ve výši 1000 euro. Polovinu má vinař zaplatit nyní a druhou polovinu, pokud neuposlechne ani nynější verdikt soudu. A to Giboulot rozhodně nemá v plánu. A to i navzdory tomu, že choroba ohrožuje celý departement Côte-d'Or.

Foto: Profimedia.cz

Emmanuela Giboulota podporuje v jeho snažení mnoho ekologů.

Před soudem se shromáždily desítky Giboulotových příznivců včetně environmentalistky a členky Evropského parlamentu Sandrine Bélierové. Po rozhodnutí soudu jednapadesátiletý vinař okamžitě veřejně ohlásil, že se proti verdiktu odvolá.

„Stále se necítím být vinen. V dnešní době je netolerovatelné být k něčemu nucen a bát se zaujmout k určité problematice vlastní postoj,” uvedl vinař.

Právě tento případ vyvolal ve Francii silnou debatu mezi vinařovými zastánci a odpůrci. Giboulot však zdůrazňuje, že nemůže být trestán za to, že odmítá své rostliny nastříkat něčím, co zároveň škodí hmyzu, který rostliny opylovává. On-line petice kritizující potenciální trest odnětí svobody za tento přečin už má v současné době výrazně přes půl miliónu podpisů.

Foto: Profimedia.cz

Pracovník vinařství se stará o vinnou révu, kterou odmítá její majitel jakkoliv chemicky ošetřovat.

Svých deset hektarů vinic Giboulot opečovává podle biodynamických metod už tři desetiletí. Departement Côte D'Or zavedl nová „pesticidní pravidla” v červnu 2013, aby tak mohl účinněji bojovat s chorobou, která se ve Francii poprvé objevila v roce 1950.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám