Hlavní obsah

Brazilec objevil zlatý důl. Na fotbalovém šampionátu zbohatne na Britech

– Manaus
Novinky, jky

Nadcházející světový šampionát ve fotbale způsobuje v Brazílii vlnu kontroverze. Běžní lidé se bojí, že událost zemi ještě více zadluží a tuší, že do měst naláká ještě více zločinných živlů, než je běžné. Jiní se naproti tomu těší na fotbalový svátek a nemohou se dočkat. A skupinka podnikavců cítí šanci si pořádně vydělat. Mario Freitas Do Valle také. A hodlá na to jít poctivě.

Foto: Tambaqui De Banda

Mario (uprostřed) před svou restaurací.

Článek

Jestli někdo doufá, že se národní tým Anglie probojuje na šampionátu daleko, tak to nejsou ani tak zrzci z kolébky fotbalu, ale zejména jeden brazilský podnikatel. Na nově postaveném stadiónu ve městě Manaus se mimo jiné odehraje prestižní zápas mezi Anglií a Itálií. A zejména v tento den se bude rozhodovat o tom, zda Mario Freitas Do Valle zbohatne.

Foto: Tambaqui De Banda

Fish and chips v brazilském stylu.

Pravdou je, že i kdyby se Angličané v turnaji probojovali daleko, v Manaus se finále turnaje určitě hrát nebude. Když však Angličané setrvají po základní skupině ve hře, existuje jistá pravděpodobnost, že se ve městě zdrží o nějaký den déle, než kdyby vypadli. A podnikatel, známý mezi svými přáteli jako SuperMario, přišel na to, jak by mohl na fotbalovém šílenství vydělat.

Stavbu stadiónu provázely problémy

Mario má v Manaus svou restauraci a v dubnu se mu podařilo získat povolení na prodej svých výtvorů na stadiónu. A zejména při duelu Anglie s Itálií bude muset být pořádně zásobený. Bude totiž prodávat vyhlášenou britskou specialitu fish and chips a dá se předpokládat, že pivem posilnění Angličané jeho stánek vykoupí, ať už bude mít zásoby této pochutiny jakékoliv.

Foto: Profimedia.cz

Stadión Arena da Amazonia ve městě Manaus

Stadión, nesoucí poetický název Arena da Amazonia, pojme 46 000 osob. A ač jeho stavbu doprovázela řada problémů (byl dostavěný pozdě, stál o 1,4 miliardy korun více, než se čekalo a při jeho stavbě zahynuli tři dělníci), pro město bude světový šampionát ve fotbale velkou slavností. Jedním z avizovaných problémů je však také nedostatek pohostinských zařízení na stadiónu a v jeho okolí. A proto dostávají podnikatelskou šanci i místní podnikatelé.

Za zápas aspoň 4000 kusů

Brazilský kuchař, kterého silně ovlivnila návštěva skotského Aberdeenu v roce 2001, hodlá návštěvu britským fandům zpříjemnit na maximální možnou úroveň. Slanou pochoutku bude servírovat v kornoutu s týmovými barvami a vyjde zhruba na 65 korun. Navíc bude prý servírovat i neskutečně nezdravou laskominu oblíbenou ve Skotsku - smaženou tyčinku Mars.

Restaurace, které podávaly ryby, byly buď drahé, anebo naopak opravdu levné, ale nebylo v nich ani trochu bezpečné jíst.
Majitel restaurace Mario

„Lidé, kteří sem přijedou, budou mé fish and chips zbožňovat. Jsou trochu jiné než ty, které se prodávají ve Velké Británii, ale jsou tu stejně populární. Chodí ke mně do restaurace mnoho lidí, aby je ochutnali a předpokládám, že během každého zápasu jich prodám minimálně 4000 kusů. Nemluvě pak o zápasu Anglie s Itálií,” uvedl podnikatel.

Místo tresky exotická ryba

A v čem jsou tedy brazilské fish and chips jiné než ty ve Velké Británii? Mario nepoužívá tresku, jak bývá na Ostrovech zvykem, ale místní rybu známou jako kolosoma brazilská. Tu rozkrojí vejpůl a usmaží v másle. Abyste si však nemysleli, že je v této oblasti Mario nějaký začátečník, tak už nyní prodává přes sérii občerstvení po zemi zhruba osm tun této speciality měsíčně.

Foto: Profimedia.cz

Rozsvícený fotbalový stadión působí ve městě Manaus jako přízrak.

„Víte, bylo to tu něco úplně nového, tohle jídlo jsme tu vážně neměli. Restaurace, které podávaly ryby, byly buď drahé, nebo naopak opravdu levné, ale nebylo v nich ani trochu bezpečné jíst. Když jsem v Aberdeenu ochutnal fish and chips, tak jsem si říkal, že by to mohlo fungovat. A ono to opravdu úspěšně odstartovalo,” dodal s úsměvem Brazilec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám