Hlavní obsah

Jak nejlépe servírovat pravé šampaňské? Vlažné

Novinky, Jakub Kynčl

Nadšenci do šampaňského, obrňte se. Podle nové studie si tento nejen sváteční mok udrží déle bublinky, pokud se servíruje v pokojové teplotě zhruba 18 stupňů Celsia. Běžně se přitom doporučuje šampaňské podávat vychlazené na teplotu šesti až devíti stupňů Celsia. Studii přitom zveřejnili vědci z místa, které v oblasti vín něco znamená - francouzské Remeše.

Foto: Profimedia.cz

Šampaňské jinak? Vlažné...

Článek

Francouzští vědci z univerzity Reims Champagne-Ardenne tvrdí, že pokud člověku chutná sklenka pravého šampaňského vychlazená, měl by ji zkusit ochutnat i při teplotě zhruba 18 stupňů Celsia. Má pak prý více bublinek a obecně chutná lépe. Samy bublinky mají být pro chuť důležité z toho důvodu, že při prasknutí uvolňují oxid uhličitý, a aktivují tak chuťové pohárky na jazyku. Informoval o tom britský list Daily Mail.

Fyzik Gérard Liger-Belair doporučuje těm, kteří mají šampaňské raději perlivější, aby je zkusili pít při mírně vyšší teplotě, než jsou běžně zvyklí. Bublinky při teplotě 18 stupňů prý praskají ve větším množství na hladině a některé vystřelují až mírně nad hladinu, čímž vytvářejí šimravý pocit na jazyku. Naklonění sklenice pak zabraňuje tomu, aby šampaňské ztratilo příliš mnoho bublin.

Pivo bez bublin? Ne!

„Jeden milión bublinek se zdá být rozumným zaokrouhlením celkového množství bublinek, které se zformují, pokud budete perlivému moku ve vaší flétnové sklence delší dobu odolávat,“ uvedl Liger-Belair.

Kolik bublinek je v jedné skleničce šampaňského?

Průměrná sklenka šampaňského obsahuje zhruba jeden milión bublinek, tedy o 14 miliónů méně, než se dříve předpokládalo. Mnozí novináři a bloggeři často zmiňují číslo 15 miliónů na základě jednoduchého matematického výpočtu.

Vědec Gérard Liger-Belair však nyní dokázal, že byla metoda tohoto výpočtu zjednodušená až příliš. Nebrala totiž v úvahu to, že se část oxidu uhličitého ze sklenice dostane, aniž by utvořila bublinu. Velikost bublinek se navíc průběžně mění, což výrazně ovlivňuje finální číslo.

„Ze zákaznického pohledu je role bublinek v šampaňském zcela esenciální, stejně jako v perlivých vínech či dokonce v perlivých limonádách. Bez bublinek by bylo šampaňské takřka bez chuti. Stejně tak i chuť limonád či piva by byla neskutečně plochá. Role bublinek v nápojích sahá mnohem dál než pouze do oblasti estetiky. Chuť ovlivňují diametrálně,“ dodal fyzik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám