Hlavní obsah

Obchodník se šrotem si nevědomky pořídil nejdražší hodiny světa

Novinky, vpl

Následující příběh by se nikdy neodehrál, kdyby lidé neznali internet. Muž, jemuž se daří před veřejností důsledně skrývat totožnost, se předloni připojil k celosvětové síti. Nebyl si jist, co mu vlastně náhoda přihrála do rukou. Ani náznakem netušil, že má doma nefalšovaný poklad.

Foto: Wartski

Vlastnit vejce Fabergé, to znamená být pořádný boháč...

Článek

Kdysi zakoupil na bleším trhu v zapadlém městečku na americkém Středozápadě za 13 302 dolarů nádherné, zlatem vykládané vajíčko. Nebyla to malá částka, ale prostě se rozhodl unikátní kousek si dopřát.

„Odložil jsem si stranou peníze na auto a teď se mi náramně hodily,“ vysvětlil.

Američan, který se živí jako obchodník se starým železem, do té doby v životě neslyšel o Petrovi Carlu Fabergém ani o rodině ruských panovníků, a možná dokonce ani o Rusku. Google mu však potvrdil, že se stal majitelem narozeninového dárku, jímž vyhlášený dvorní klenotník Fabergé potěšil v roce 1887 ruského cara Alexandra III.

Skvost skrýval další jedinečnost – hodiny od firmy Vacheron Constantin. Zlatá vajíčka s překvapením uvnitř si rodina ruských carů oblíbila natolik, že si jich pořídila celkem 54. Po revoluci v listopadu 1917 je noví vládci vyňali z kremelské pokladnice a svěřili do péče mimořádného zmocněnce sovětské vlády Ivana Gavriloviče Činarijova. V roce 1922 byla část sbírky vyvezena ze Sovětského svazu a v roce 1927 Stalin dokonce několik z nich z finančních důvodů prodal. Tak se vajíčka dostala do soukromých sbírek.

Jako svatý grál

Nikdo už nezjistí, jak se přinejmenším jedno z nich ocitlo na blešáku ve Spojených státech. Taťána Žerebniková, mluvčí Fabergého, uvedla, že odborníci se shodují, že vajíčko je originál a nepochybně pochází z carské éry.

„Je jedním z osmi dosud považovaných za ztracená,“ dodala. Starožitníci jsou přesvědčeni, že hodnota tohoto jedinečného kousku činí víc než 30 miliónů dolarů. Nepřekvapilo by je však, kdyby se prodalo i za podstatně vyšší sumu. Muž, o němž je řeč, unikát prodal novému majiteli prostřednictvím londýnského klenotnictví Wartski.

„Když jsem poprvé to vajíčko držela v rukou, úplně jsem zkameněla. Připadala jsem si, jako kdybych narazila na svatý grál,“ prozradila Kieran McCarthyová, specialistka na značku Fabergé u firmy Wartski.

Prodejce neztratil hlavu

Hodináři od Vacherona si svého výlučného postavení v Rusku vždy považovali. Od 50. let minulého století zdobí jejich firmu v názvu upozornění: Od roku 1755 jsme hrdými dodavateli panovníků.

Cenu zprostředkovatelé nikdy neuvedli, nicméně je zřejmé, že hodiny z blešího trhu představují nejdražší ukazatel času na naší planetě, pokud bereme v úvahu celý drahocenný kousek. Prozradili jenom, že prodejce zůstává velice opatrný. Za utržené peníze si zatím pořídil pouze nový dům, nad kterým by manažeři velkých firem pohrdavě ohrnovali nos, a zcela běžné auto.

Forbes měl první sbírku
Nejen car sbíral zlatá vajíčka. Pět si jich pořídil majitel zlatých dolů Alexander Kelch. Jedno si koupila anglická vévodkyně z Malborough, ruský kníže Jusupov, bankéř Rothschild a ropný magnát Emanuel Nobel. Vůbec první sbírku se pokusil vytvořit americký tiskový magnát Malcolm Forbes, který jich nakonec shromáždil 11. Dědicové je pak nechali odvézt zpět do Moskvy. Tři vejce vlastní i britská královna Alžběta II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám