Hlavní obsah

Seřval Gatese, porazil rakovinu a milovanému týmu pomohl s nejcennější trofejí

Novinky, vpl

Jako kdyby se doteď jaksepatří nevyřádil ve sportovních klubech, které vlastní, Paul Allen (61) pošilhává po tenise. „Proslýchá se, že do dvou tří let chce s plnou parádou vtrhnout do pořadatelství některého z turnajů série ATP Masters. Nezáleží na tom, zda budou z jarního korku (Indiana Wells, Miami) či letního betonu v Cincinatti. Už se rozhodl – chce některý vlastnit, stůj co stůj,“ napsal v polovině března list USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Paul Allen v roce 2011.

Článek

Čtrnáctiletý Allen se na škole Lawside School seznámil s o dva roky mladším Billem Gatesem, dnes nejbohatším mužem světa. V roce 1974 se jim do rukou dostal počítač Altair 8 800 firmy MITS. Postrádal ovšem software – a „kluci“ mu ho dodali. MITS si je poté najala, avšak oba se později trhli – v Novém Mexiku vdechli život firmě Microsoft. Ačkoli prvních pět klientů zbankrotovalo, Allen a Gates to se zaťatými zuby ustáli a přesunuli se do Seattlu.

Pak Allen onemocněl rakovinou lymfatických uzlin. Absolvoval chemoterapii a nemoc zahnal. Na Vánoce 1982, uprostřed léčby, seděl v kanceláři. V autobiografii pak vylíčil, jak nechtěně vyslechl rozhovor dalších dvou spolumajitelů Microsoftu – Gatese a pozdějšího šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Ve vedlejší kanceláři ho nahlas probírali – jak je zbytečný, nepřínosný a že by bylo nejvhodnější ho z firmy vyštípat. Allenovi ruply nervy, vřítil se do místnosti a na parťáky se rozkřičel: „To je neuvěřitelné. Předvedli jste své skutečné charaktery – a to jednou provždy!“

Neprodal a tím zbohatl

Když Allen v roce 1983 opouštěl Microsoft, Gates ho přemlouval, aby mu prodal akcie za pět dolarů za každou. Allen se domáhal deseti. Gates nekýval, obchod se tudíž nekonal. To Allenovi vykolíkovalo cestu k miliardám. Akcie mezitím raketově vzrostly – až na 7 400 dolarů za kus.

Foto: Profimedia.cz

Paul Allen poté, co vyhrál tým Seattle Seahawks v roce 2014 SuperBowl.

Recidiva rakoviny, kterou v roce 2009 přestál, ho změnila na filantropa. Víc než 1,5 miliardy dolarů věnoval na výzkum onkologických onemocnění. V roce 2010 se veřejně zavázal, že přinejmenším polovinu bohatství převede na dobročinnost.

Z nýmandů mistři

V roce 1997 zachránil tým amerického fotbalu Seahawks z města, pro které má takovou slabost – Seattlu. Jeho bývalý majitel ho chtěl přesunout do Kalifornie. „Pro Allena se tento tým stal prestižní, ale i srdeční záležitostí. Krok za krokem ho táhl vzhůru. Peníze zmohou hodně, ale určitě ne všechno. Rozhodují lidé. Manažerům poskytl patřičnou volnost, štědře odměňoval lovce talentů,“ líčil v listu Boston Globe publicista Gene Scott.

Vyplatilo se. Natolik, že „nýmandi“ ze Seattlu v únoru dobyli slavný Super Bowl. Ti, kdo Allena znají, mají za to, že se tímto triumfem, pokud jde o americký fotbal, zřejmě už nabažil. „Už se natahuje po tenise. Pokud i tady prorazí, máme se na co těšit,“ prorokuje Gene Scott.

Nejbohatší muži ve sportu
PořadíJménoMajetekKluby
1.Paul Allen316 mld. korunSeattle Seahawks (americký fotbal), Portland Trail Blazers (košíková – NBA), Seattle Scunders (fotbal)
2.Stanley Kroenke110 mld. korunDenver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (hokej – NHL), Arsenal Londýn (fotbal)
3.Malcolm Glazer83 mld. korunManchester United (fotbal), Tampa Bay Buccaneers (americký fotbal)
zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám