Hlavní obsah

Dobrodruh stráví rok na ledové kře

Novinky, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský dobrodruh Alex Bellini se rozhodl, že stráví rok na plovoucí ledové kře. Chce tím upozornit na následky globálního oteplování. „Budu žít na plovoucí ledové kře v Atlantském oceánu,“ prozradil Bellini listu La Stampa.

Foto: Profimedia.cz

Dobrodruh Alex Bellini

Článek

„Spustím se na ni z vrtulníku poté, co se utrhne od západního pobřeží Grónska,“ dodal s tím, že podle jeho předběžných výpočtů má jít o blok s plochým povrchem o rozloze 200 x 300 metrů. Žít bude ve vesmírném modulu tři krát čtyři metry upevněném na kře a jíst bude balené pokrmy, které jedí kosmonauti. Bude s sebou mít také ergometr - rotoped s elektronickým ovládáním zátěže. Na kře chce vydržet do té doby, dokud se na své cestě po moři nerozpustí.

„Do května 2015, takže maximálně rok. To by mohla urazit 1200 kilometrů,“ počítá a dodává, že je jen nutno doufat, že se kra nepřevrátí. „Riziko tu je, studujeme 150 nouzových případů a odpovědi na ně,“ ujistil.

Bellini chce svým gestem podnítit veřejnou diskuzi o dopadech globálního oteplování, ale také studovat reakce člověka ve stresových situacích.

Adrenalin má v krvi

Pětatřicetiletý ženatý muž a otec dvou dětí je na podobná dobrodružství zvyklý. Začal s nimi, když coby univerzitní student ekonomie zjistil, že se ocitl ve slepé uličce. „Představil jsem si sama sebe za deset let a uvědomil jsem si, že to není život, o němž jsem snil,“ prozradil.

Foto: Profimedia.cz

Alex Bellini není žádný nováček v dobrodružných projektech. Za sebou už má pořádnou řádku výkonů přesahujících hranice naprosté většiny lidí.

Odletěl proto do Afriky, kde se na Sahaře zúčastnil 250kilometrového maratónu Marathon des Sables. Později dvakrát za sebou absolvoval Alaska Ultrasport, tedy 600 a 1400 kilometrů dlouhý samotářský pochod v tundře. Pak běžel LA-NY Footrace, závod na více než 5000 kilometrů z Los Angeles do New Yorku, který trvá 70 dnů. „Všiml jsem si, že mí soupeři měli pohled, který jsem chtěl v životě mít,“ dodal.

Jde o sílu mysli

Poslední dobou se ale vrhl na moře a přeplul v malé loďce jen o veslech Atlantský a Tichý oceán. „Oceán byl tou nejkratší cestou od člověka, kterým jsem byl, k člověku, kterým jsem nyní,“ řekl.

Únavu a bolest prý řeší autohypnózou. Jak ale ujišťuje, jde především o sílu mysli. „Jsem přesvědčen, že kdokoliv z nás dokáže přeplout oceán jen s vesly za předpokladu, že tomu nikdy nepřestane věřit a má silnou motivaci,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám