Hlavní obsah

Oris se vytasil s prvním in-house strojkem v novodobé historii

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že by Oris mohl přijít s in-house strojkem, se v hodinářských kuloárech šuškalo už pár let. Nezávislý výrobce ze švýcarského Hölsteinu tyto domněnky potvrdil na začátku týdne, když v roce 110. výročí založení firmy vlastní strojek opravdu představil. A začal docela zostra – kalibrem s desetidenní rezervou nátahu.

Foto: Oris (x4)

Limitovaná edice hodinek Oris se strojkem Calibre 110

Článek

Oris v minulosti vlastní strojky vyráběl, v letech 1904 až 1981 jich podle firmy vyprodukoval 229. Konec tohoto období je orámován manažerským odkupem Orisu od tehdejšího vlastníka, společnosti ASUAG (předchůdce dnešní Swatch Group), k němuž došlo v roce 1982.

Za akcí stáli tehdejší generální manažer Rolf Portmann a šéf marketingu Ulrich W. Herzog, kteří společnost vedou dodnes. V těžkých časech nejenom pro Oris, ale pro celý švýcarský hodinářský průmysl, museli oželet výrobu in-house strojků a začali využívat strojky nejprve od výrobce ETA a dnes i od Sellity.

V Orisu postupem času začali produkovat alespoň moduly pro dodávané strojky, ale plnohodnotný in-house mu v nové éře až do letoška chyběl.

Foto: Oris

Strojek Calibre 110 má desetidenní rezervu chodu

Nový strojek svým názvem Calibre 110 odkazuje na letošní výročí firmy a chlubí se desetidenní rezervou chodu, což je u prvního in-house strojku možná překvapivé. Od značky, která nabízí především hodinky střední třídy, by se možná očekával spíše základní kalibr, protože ten nově představený rozhodně nelze využít v tak širokém spektru modelů.

Dle Orisu spíše industriálně zdobený strojek o frekvenci 21 600 kmitů za hodinu je vybaven pružinou dlouhou 1,8 metru. Dále se skládá ze 177 částí a má 40 kamenů.

Foto: Oris

Nový strojek se zatím objevil jen ve dvou modelech

K nadstandardní rezervě chodu patří i její ukazatel, který je v podání Orisu „nelineární“. To znamená, že ručička ukazatele se posouvá rozdílnou rychlostí. Čím více jsou hodinky natažené, tím je její pohyb pomalejší, a naopak.

Zatím se nový strojek objevil ve dvou modelech, které se liší v podstatě jen použitým materiálem – jeden je v oceli, druhý v růžovém zlatě. Každý z nich bude vyroben v omezeném počtu 110 kusů.

Foto: Oris

Verze s pouzdrem z růžového zlata

Velikost jejich pouzdra je 43 milimetrů, což je na takovýto strojek celkem přijatelné. Překvapivě nízká je na tuto kategorii i cena. Ocelová verze přijde na 5500 švýcarských franků (125 tisíc Kč), zlatá pak na 14 800 (335 tisíc Kč). Hodinky se strojkem s takto velkou rezervou chodu většinou bývají podstatně dražší.

Není jasné, zda Oris hodlá vyvíjet více vlastních strojků a stát se tak více nezávislým na dodávkách od externích partnerů, či zda je nový kalibr jen otázkou prestiže. Vzhledem k nákladům na vývoj je ale téměř jisté, že se nový strojek objeví i v dalších modelech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám