Hlavní obsah

Vinař Valihrach vyhrál prestižní přehlídku vín ve Francii

– Brno
Právo, ČTK, miv

Moravský vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku vyhrál se svým Chardonnay výběr z hroznů 2005 prestižní přehlídku světových výrobců odrůdy Chardonnay ve Francii. Mezi elitou byl počtvrté za sebou. Soutěž se konala od 12. do 15. března ve francouzském Château des Ravatys. V soutěži bylo 794 vzorků vín ze 40 zemí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vína Josefa Valihracha získávají světová ocenění pravidelně.

Článek

"Je to velký úspěch a pikantní v tom, že se přehlídka konala ve Francii," řekl šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

„Když jsem na internetové stránce Chardonnay du Monde 2014 našel výsledky letošního ročníku, musel jsem si sednout. Do očí mi vletěly slzy. Loňské třetí místo, které jsem považoval za naprostý vrchol, už není nejlepším výsledkem,” řekl Právu Valihrach.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka jde o výrazný úspěch zdůrazněný tím, kde se soutěž konala. "Pro Francouze jde o typickou odrůdu," připomněl. Podle něj ale stále platí, že českých vín se do zahraničí vyváží minimum. V Česku se vyrobí méně vín, než se spotřebuje. "Úspěch v zahraničí je důležitý pro image, pro známost," dodal Půček.

Moravská vína se zlepšují

Přehlídka Chardonnay du Monde se konala pojedenadvacáté. Valihrach se mezi elitou umisťuje pravidelně. "Jsem spíše skromný, ale toto je neskutečný úspěch. Nečekal jsem, že mohu vyhrát," vyjádřil se ve středu vinař, podle kterého se kvalita vín z Moravy neustále zlepšuje. "Hodně se to posunulo v technologii, učíme se," uvedl.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vinař Josef Valihrach

Aktuální úspěch řadí nejvýše, přestože loni získal například velkou zlatou medaili ve francouzském Lyonu. Jeho Hibernal - zemské víno 2010 uspěl v konkurenci více než 2000 vzorků vín.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Valihrachovi úspěchy pomáhají v odbytu. Vína si od něj objednávají i z Francie. "Jde o restaurace i soukromé osoby," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám