Hlavní obsah

Nejzadluženější muž světa se vydal na očistnou pouť

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouz Jérôme Kerviel (37), který se stal symbolem bezohledných burzovních praktik, se kaje. Na konci února se proto vydal na 1400 kilometrů dlouhou cestu z Říma do Paříže pěšky.

Foto: Profimedia.cz

Jérôme Kerviel na svém putování.

Článek

Protagonista zřejmě největšího makléřského podvodu v historii, jenž svými praktikami málem potopil banku Société Générale, která v ČR vlastní Komerční banku, dostal loni od odvolacího soudu tři roky vězení a bude do konce života splácet astronomickou pokutu 4,9 miliardy eur za hazardování s miliardami eur. Definitivně má o potvrzení verdiktu za dva týdny rozhodnout francouzský kasační soud.

Zoufalý exmakléř, který trval na tom, že jeho nadřízení o všem věděli a jeho chování schvalovali, se na začátku února v dopise obrátil na papeže Františka.

„Drahý Svatý otče, jsem nejzadluženější muž na světě, protože na mých bedrech leží nespravedlivé odsouzení k zaplacení 4 915 610 154 eur,“ napsal v něm a ke konci února se s papežem při generální audienci ve Vatikánu i setkal.

Foto: Profimedia.cz

Jérôme Kerviel dává svému tělu zabrat. Něco takového dříve neznalo...

František se k němu podle deníku Corriere della Sera přiblížil, vzal mu ruce do svých a vyměnil si s ním pár slov, která si Kerviel nechává pro sebe. Po setkání se ale vydal na cestu.

„Papež mi dal sílu“

„Po šesti letech právních bitev jsem byl zcela na dně a bez naděje. Poté, co ke mně papež promluvil, se ve mně něco stalo. Dal mi sílu, abych podnikl tuto cestu a vzal si zpátky svůj život,“ řekl Francouz, který každý den ujde zhruba 30 kilometrů. S sebou má jen červený batoh, v němž nese vodu, oblečení, mast, náplasti, ale také iPad a mobil s GPS navigací, aby se orientoval.

Dříve bohatý muž je dnes na mizině. „Mám v kapse 200 eur, za den utratím tak 30–40,“ prozradil. To mu stačí na snídani, večeři a přenocování.

„Bolí mě nohy a celé tělo, protože nejsem zvyklý tak dlouho chodit, nesportoval jsem deset let. Ale konečně je mi dobře, mám čistou hlavu a jsem svobodný,“ dodal. Při chůzi prý přemýšlí nad tím, co se mu stalo v posledních letech, a nad tím, co mu řekl papež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám