Hlavní obsah

Roky se rvali. Dnes je z nich rodina miliardářů

Novinky, vpl

Cestu k úspěchu Američana Marka Shoena lemovaly - eufemisticky řečeno - potíže. Psychická porucha, otcova sebevražda, vražda švagrové, rvačky na představenstvu. Než získal kontrolu nad firmou, kterou založil jeho otec, musel si projít peklem. Po velkém trápení a mnoha beznadějných situacích se dostavila odměna. Mark Shoen se dnes může pochlubit majetkem ve výši 3,6 miliardy dolarů (72 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Mark Shoen vydělává díky úspěchu firmy U-Haul miliardy.

Článek

Mark Shoen pochází z Nevady a říkají mu skladový baron. Společnost U-Haul, dceřiná firma koncernu Amerco, kde Shoen drží většinový balík akcií, se vyšvihla na největšího provozovatele soukromých skladů ve Spojených státech.

„Vsadil jsem na to, že sklady pro jednotlivce mohou být v Americe doslova na každém kroku. Američané je ve velkém využívají – při stěhování si téměř nikdy neberou s sebou všechny věci. Raději je uloží,“ poodhalil Shoen v listě The Wall Street Journal tajemství svého úspěchu.

Jeho byznysu se daří zejména poté, co se Spojené státy vzpamatovaly z prasknutí realitní bubliny. Akcie firmy Amerco loni posílily o takřka neuvěřitelných 78 procent.

Sága rodu Shoenových

Ačkoli dnes panuje v rodinné firmě přátelská nálada, nebylo tomu tak vždy. Amerco založil Markův otec Leonard Shoen v roce 1953. Před 28 lety však rozdělil balík akcií mezi svých dvanáct dětí, které měl z pěti manželství, přičemž dál zůstal šéfem. Tři synové – Mark, Joe a James – však věděli, že otec je psychicky nemocný. Snažil se tajit bipolární poruchu a držet v rukou pevně opratě firmy. Trojice ho nakonec odstranila do bezpečí jako rentiéra, což se však nelíbilo ostatním sourozencům.

Největší výbuch v rodině způsobila vražda Evy Shoenové, Markovy švagrové. Její manžel Sam se spolu s otcem Leonardem postavili proti trojici bratrů. Pro urážky, silná slova, ale i rány pěstí se v rodině Shoenových nikdy nechodilo daleko. Leonard a Sam se nerozpakovali rodinu očerňovat v médiích a vinit je z Eviny smrti.

Dvacet let pohody

Od roku 1990, kdy k vraždě došlo, prošli Shoenovi množstvím soudních sporů, kde jedna část rodiny obviňovala druhou. Zasedání představenstva se neobešla bez hádek. Často končily pěstními souboji, a to až na krev, takže některé méně zdatné účastníky bitek musely odvážet do nemocnic sanitky.

K vraždě Evy Shoenové se v roce 1994 přiznal násilník Frank Marquis a v témže roce mu soud vyměřil 24 let za mřížemi. Od té doby vládne v rodinné firmě pohoda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám