Hlavní obsah

Učitel obětoval vlasy a holohlavá třída skončila se šikanou spolužáka

Novinky, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmiletý školák Mahan, syn kurdských rodičů v íránském městě Mariwan, začal koncem loňského roku najednou hubnout a vypadávaly mu vlasy, až měl holou hlavu. Lékaři v místní nemocnici ani ti v provinční metropoli Sanadaš neuměli odpovědět rodičům na otázku, jakou nemocí syn trpí. Nic se nevyvíjelo zrovna dobře...

Foto: Isifa

Učitel se svými žáky. Za svůj vzorový přístup získal ocenění Učitel roku.

Článek

Nějakou dobu chlapce léčila rodina doma, ale nakonec se počátkem ledna rozhodla poslat ho znovu do školy. Jenže přivítání od spolužáků druhé třídy nebylo nijak přátelské, naopak. Děti projevily svou krutost, přišla šikana i posměch. Mahanovi nezbylo než se před ponižováním stáhnout do sebe a sedět tiše a smutně v zadní lavici.

Třídu v té době převzal nový třídní Ali-Mohammed Mohammedian, jemuž podle německého listu Die Welt neušlo chlapcovo utrpení ani šikana spolužáků. Snažil se ho rozveselit, věnoval mu velkou pozornost, ale marně. Když viděl, že spolužáci s trpícím nemají slitování a nedají ani na napomínání, rozhodl se k radikálnímu a riskantnímu kroku – obětoval svou bohatou kštici.

Den, kdy se stal vzorem

„Nemohl jsem se na to už dívat, musel jsem přijít s něčím šokujícím, abych ty kluky probudil, aby se v nich ozval obyčejný lidský cit, přiměl je zamyslet se nad příkořím, které tichému Mahanovi působili. Nechal jsem si vyholit hlavu tak, aby se podobala jeho hlavě, a zařadil jsem svou novou podobu na Facebook,“ vzpomíná učitel na den svého rozhodnutí, kdy se stal vzorem pro mnoho lidí.

Foto: Isifa

Učitel Ali Mohammadian ve své třídě

Během několika hodin se na sociálních sítích objevila obrovská vlna solidarity a chvály na učitelovu adresu nejen z Íránu, ale i ze zahraničí. A zareagovali i Mahanovi spolužáci, kteří se nechali ostříhat dohola, a od té doby se zcela změnil jejich vztah k nemocnému. Vzali ho mezi sebe a ten ve třídě viditelně pookřál.

Inspiroval k pomoci i prezidenta

Příběh nezůstal bez povšimnutí ani na nejvyšších íránských místech – prezident Ruhání slíbil pomoc nemocnému, jehož rodiče si nemohou dovolit drahé léčení. Mohammedian byl vyznamenán jako Učitel roku a povýšen do vyšší platové třídy.

Chlapec byl převezen do Teheránu, kde ho prohlédli specialisté na infekční nemoci. Příslušné vzorky pak zaslali expertům do Německa – odpověď má přijít do konce února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám