Hlavní obsah

Beatles se mýlili, peníze vám můžou koupit lásku

Novinky, jky

Zní to hrozně, ale podle nejnovější studie to tak jednoduše je. Čím více peněz vyděláváte, tím máte větší šanci na to, že si najdete protějšek. O tom, nakolik bude vztah hodnotný a založený na opravdové lásce, o tom už vědci nehovoří. Zlí jazykové však tvrdí, že když je muž bohatý, žena sama sobě dokáže lehce vsugerovat, že se doopravdy zamilovala.

Foto: Profimedia.cz

Peníze vám pomohou najít lásku. Jenže jakou...

Článek

Britská studie namíchne nejednoho člověka, který věří v pravou lásku. Pouhá čtyři procenta těch s ročním platem 50 000 liber (1,67 miliónu korun) a vyšším tvrdí, že nikdy nenašli lásku. Toto číslo se však zvyšuje v nepřímé úměrnosti k tomu, jak klesá plat dotazovaných. Na totální selhání při hledání lásky si pak stěžuje celých 17 procent těch, kteří berou méně než 9 500 liber ročně (317 tisíc korun).

Navzdory tomu, co Beatles ve své známé skladbě zpívali, peníze mohou mít pozitivní vliv na pocit pravé lásky. Z výsledků totiž jasně vyplývá, že ti, kteří vydělávají více peněz, mají větší šanci nalézt lásku - a to navíc i vícekrát než jednou ve svém životě. Rozdíl mezi láskou a nalezením zlatokopky však studie nedělá.

Na seznámení jdou vědecky

Vědci došli k tomu, že lidé k hledání lásky zaujímají stále vědečtější přístup. Využívají často online seznamky, které dokáží spojovat lidi s určitými stejnými zájmy a přestávají dávat šanci osudovému setkání a „náhodné lásce”. I to může podle vědců vysvětlit, proč se bohatství stává stále častěji vstupní branou k nalezení lásky. Informují o tom ve výsledcích studie, kterou zveřejnili trochu úsměvně v pátek, tedy na svátek všech zamilovaných.

„Skutečnost, že se peníze svým způsobem rovnají úspěchu v lásce, je zvláštní, protože více a více lidí platí seznamkám za jejich služby, které slibují lásku nalézt. Je to takový paradox. Jednoduše, více peněz se může rovnat více sociálním šancím a ve výsledku tedy i více partnerům,” uvedl Richard Cope pracující jako analytik ve firmě Mintel, která výzkum provedla.

Výstavy a muzea jsou tajným žolíkem

Dříve si lidé nejčastěji nacházeli své partnery na pracovišti a v klubech. Dnes už se dostaly na první místo bezplatné online seznamky. Své štěstí takto někdy hledali zhruba tři lidé z deseti. Stejný počet lidí našel svůj protějšek přes někoho ze svých přátel. Mezi zbylé nejpopulárnější cesty k nalezení partnera patří placené seznamky (12 procent), pracoviště (12 procent), a setkání na místech jako jsou výstavy a muzea (10 procent).

Vědci pak svobodné muže informují o tom, že by se možná měli trochu více zapřemýšlet nad častějšími návštěvami galerií a muzeí. Celých 15 procent jejich návštěvnic se totiž touto cestou mimo jiné poohlíží po svém novém protějšku...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám