Hlavní obsah

Ze supermoderní pistole může vystřelit jen její vlastník

Novinky, vpl

Německá firma Armatix, zaměřená na zabezpečování zbraní, vyvinula pomocí špičkových technologií „chytrou“ pistoli, která by měla omezit násilí způsobované střelnými zbraněmi. Spoušť bude totiž moci stisknout jen vlastník zbraně.

Foto: Armatix

Supermoderní pistole by mohla být na trhu už za několik let.

Článek

Technické vychytávky by se určitě líbily legendárnímu agentu Jejího Veličenstva 007 Jamesi Bondovi. Příští díl dobrodružství chlapíka s povolením zabíjet by se mohl klidně jmenovat Muž se zlatými náramkovými hodinkami. Elegantní zbraň se zásobníkem na deset nábojů již postoupila do finále soutěže vyhlášené Nadací pro chytrou techniku. Tu založila skupina investorů poté, co dvacetiletý Adam Lanza postřílel brzy ráno 14. prosince 2012 na základní škole v Sandy Hook v americkém státě Connecticut 26 lidí, z toho 20 dětí ve věku pět až deset let.

Jestliže se na zbrani rozsvítí červená dioda, znamená to, že je pro každého kromě majitele bezcenným kouskem kovu – chytrý mechanismus totiž spoušť zablokoval. Systém pracuje na velmi jednoduchém, ale účinném principu. Rozsvícená zelená znamená, že je zbraň připravena k použití poté, co ji signál ze speciálních vodotěsných digitálních hodinek, prodávaných k pistoli, na dálku odjistil. Baterie v nich vydrží nejméně rok a aktivují se zadáním pětimístného kódu.

Zařízení ovládané hodinkami vypne pistoli, když se dostane do větší vzdálenosti, než majitel do hodinek naprogramoval. Zloději, který by zbraň ukradl, je tak bez hodinek k ničemu. Sama se ale vypne také tehdy, když není ve vodorovné poloze, napríklad pokud by vám ji útočník vykopl z ruky. Pistoli je také možné nastavit jen na určitou dobu, třeba čas, kdy ji budou mít u sebe během služby policista nebo pracovník bezpečnostní agentury.

Milión dolarů pro vítěze

„Ukazuje se, že tato technologie může vyřešit největší společenské problémy, kterým v této zemi čelíme,“ řekl CNN americký miliardář Ron Conway, který začínal jako prodejce osobních počítačů. Právě Conway, který napumpoval milióny dolarů do tehdy začínajících firem jako Twitter, Facebook, BuzzFeed, PayPal a dalších, patří mezi zakladatele Nadace pro chytrou techniku. Nadace vyplatí v hotovosti milión dolarů (20,3 miliónu Kč) firmě, jejíž bezpečnostní systém na ovládání ručních zbraní vyhodnotí panel odborníků jako nejlepší.

Zatímco Armatix postavil svůj systém zabezpečení na signálu z náramkových hodinek, rakouská zbrojovka Glock přihlásila do soutěže zařízení, které se vsune do hlavně pistole nebo revolveru a upozorní majitele, že se zbraní někdo manipuluje nebo ji používá. Carmen Lobis, jehož vnuk Benjamin Wheeler se stal jednou z obětí masakru v Sandy Hooku, zase navrhl pojistku pistole, kterou odjistí jen otisk prstu majitele. Také Armatix uvažuje o tom, že místo zadávání PIN kódu budou hodinky reagovat právě na otisky prstů.

„Vítěznou technickou inovaci hodláme nabídnout co nejdříve velkému výrobci zbraní,“ vysvětlil Conway.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám