Hlavní obsah

Čínský miliardář nabízí Brémám obří sumy, chce ale jejich 350 let staré víno

Novinky, vpl

Ta nabídka se v německých Brémách postarala o pořádný rozruch. Při návštěvě místního radničního sklípku loni na podzim si čínský miliardář Chuang Nu-po (57) vyhlédl skvost z porýnského Rüdesheimu z roku 1653. Tento týden učinil těžce zadluženému městu nabídku, kterou - zřejmě - nelze odmítnout.

Foto: Profimedia.cz

Drahá vína se možná dostanou do držení čínského podnikatele. Ilustrační foto

Článek

Nejstarší německý sudový nápoj z hroznů nechal za posledních 25 let sklepmistr Karl-Josef Krötz ochutnat pouze jedinkrát - v roce 1996, kdy si do Brém našel cestu Stuart Pigott (53), britský vinný papež. Před ním, v roce 1978, dopřáli Brémští číši britské královně Alžbětě II. - a to je všechno.

V sudech se v Brémách skrývá tisíc litrů vína a čínský miliardář chce vysázet na dřevo 150 tisíc eur (4,1 miliónu korun) za jednu láhev. Město dluží 20 miliard eur (548 mld. korun).

„V té choulostivé záležitosti kontakty na byznysmeny jako Chuang Nu-po představují učiněný poklad,“ netají se starosta Jens Böhrnsen.

Má slabost pro Ferrari

A co teď? „Obchod s vínem patří mezi klíčová poslání radničního sklepa. Na druhé straně obří sudy spadají od roku 2004 pod kulturní dědictví UNESCO,“ řekla listu Süddeutsche Zeitung mluvčí radnice. Ale podle průzkumu veřejného mínění pro deník Weser-Kurier se 70 procent dotazovaných vyslovilo pro prodej.

A kdo je vlastně možný kupec? S majetkem odhadovaným na 2,3 miliardy eur (63 mld. korun) patří mezi nejbohatší Číňany. Pod pseudonymem Luo Jing píše básně, je členem komunistické strany a má slabost pro vozy Ferrari. Začínal jako obchodník s nemovitostmi a dnes se jeho finanční skupina Čung Kchun těší pověsti jednoho z nejúspěšnějších investičních fondů na světě.

Druhé nejdražší?

Ne vždy však pochodil. Před třemi lety chtěl na severovýchodě Islandu postavit za sto miliónů dolarů (přes dvě miliardy korun) exkluzivní turistický komplex. Ze strachu z nenávratného poškození tamní přírody mu islandská vláda dosud nedala zelenou. Teď to však vypadá, že Brémy nakonec kývnou.

Karl-Josef Krötz si vybavuje láhev Bourdeaux Chateau Lafite-Rotschild, za niž takřka před třemi desetiletími kupec zaplatil v přepočtu 215 tisíc eur (5,9 miliónu korun). „Naše růžové z Rüdesheimu by se mohlo stát druhou nejdražší lahví v historii,“ podotýká hrdě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivní požitkářství: Jaké pivo vybrat k jídlu

Párování různých pokrmů s nápoji bylo donedávna doménou vína, ale s rozšířením nových chuťově výrazných druhů piva si víc a víc lidí vybírá k jídlu i konkrétní...

Výběr článků

Načítám