Hlavní obsah

Z Prahy do New Yorku za tři hodiny? Soukromý nadzvukový tryskáč to zvládne

Novinky, jky

Vánoce jsou již za námi, ale na obzoru je nová hračka pro náročné - soukromé nadzvukové letadlo, které slibuje zkrátit doletové časy na polovinu, takže věčně spěchající miliardáři zvládnou cestu z Evropy do New Yorku za pouhé tři hodiny. Takový luxus ale něco stojí, za tryskáč tak zájemci zaplatí 48 miliónů liber (skoro 1,6 miliardy korun).

BEZ KOMENTÁŘE: Spike Aerospace S-512 Supersonic Business Jet Video: Spike Aerospace

 
Článek

Tryskáč vytvořil tým bostonských inženýrů coby jedinečný dopravní prostředek pro bohaté byznysmeny a nazval jej Spike Aerospace S-512. Má mít schopnost dosáhnout Mach 1,6 a extrémně vysoké rychlosti 1771 km/h.

Foto: Spike Aerospace

Vizualizace letounu Spike S-512

Vývoj luxusního tryskáče trval dva roky a členové týmu, který jej realizoval, nejsou v oboru žádní nováčci, dříve pracovali pro takové letecké giganty, jako jsou Airbus, Gulfstream a Bombardier. Věří tomu, že doletové časy mezi Londýnem a New Yorkem (tři hodiny), mezi Londýnem a Bombají (čtyři hodiny) či mezi Los Angeles a Tokiem (pět hodin) jsou reálné.

Víkendový výlet na Nový Zéland nebo oběd v Paříži

Tryskáč umožní svému majiteli vidět kus světa v co nejkratším čase. Letoun má pojmout 12 až 18 pasažérů v závislosti na svém vybavení. Poprvé se má podívat do vzduchu v prosinci 2018. Jeden problém se však objevit může.

Foto: Spike Aerospace

Nad americká města se Spike S-512 zřejmě hned tak nepodívá, nadzvuková letadla nemají nad USA povolený přelet.

Federální letecké velení (FAA) zakázalo přelet nadzvukových letadel nad USA, a tak je výlet za hranicí zvuku mezi Los Angeles a New Yorkem v blízké budoucnosti nepravděpodobný.

Společnosti jako NASA a Boeing se v současné době věnují vývoji vlastního nadzvukového letounu s důrazem na snížení jeho hlučnosti, především pak co se týče zvuku aerodynamického třesku, který provází překonání zvukové bariéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám