Hlavní obsah

Šampaňské za tisícovku ocenila porota víc než bublinky za 13 tisíc

Právo, znk

Panel expertů z Oxfordské a Londýnské univerzity nedávno vyzkoušel šest druhů šampaňského (po třech od výrobců Mumm a Perrier-Jouet) a jeden sekt (britský Ridgeview). Cena za láhev se pohybovala v rozmezí 580 až bezmála 13 tisíc korun. Sklenice nebyly nijak označené, naopak byly černé barvy, aby porotce nemohly ovlivnit jméno ani barva. Výsledek? Zvítězila láhev v přepočtu za 1300 korun.

Foto: Profimedia.cz

Slepá degustace šampaňského může mít zajímavé výsledky.

Článek

Za kvalitu se platí. Toto všeobecné pravidlo má však i své čestné výjimky: například v případě šampaňského. Porota slepé degustace se skládala ze čtyř odborníků, kteří pracovali v šampaňském průmyslu, šesti obchodníků s vínem a pěti laiků, kteří se občas napijí, ale nic víc o alkoholu nevědí. Po důkladné degustaci si odborníci a obchodníci vybrali za vítěze víno Mumm’s Vintage z roku 2004, které se prodává za 40 liber, tedy necelých 1300 korun, napsal časopis Flavour.

Začátečníci se přiklonili spíše ke skoro dvojnásobně drahému neročníkovému Mumm’s de Verzenay, které v Británii stojí v přepočtu asi 2400 korun za láhev. Informoval o tom britský Daily Mail.

Dobré víno dokáže ocenit i laik

„Lidé, kteří kupují kufry od Louis Vuittona, nekupují jen zavazadlo, ale status spojený se značkou. Ironií je, že většina lidí si pořídí to nejdražší víno, a pak je do sebe hodí při přípitku, aniž si uvědomí, jak chutná,“ podotkl jeden z členů poroty, expert Colin Thorne.

„Našim hlavním závěrem je, že příprava dokonalé směsi má za výsledek šampaňské, u kterého nepoznáš, jaký je podíl Chardonnay (odrůda révy vinné určená k výrobě bílých vín) a jaký Rulandského modrého (odrůda používána k výrobě červených vín a rosé),“ řekl profesor Barry Smith, další z členů poroty.

Foto: Mumm

MUMM Brut Millésimé 2004

„Dozvěděli jsme se také, že jak experti a obchodníci, tak i nováčci dokážou předloženou směs ohodnotit. Není třeba žádných velkých znalostí, abys ocenil dobré víno,“ dodal.

Chutná vám i kvůli ceně

Ti z vás, kteří si zrovna koupili velmi drahé šampaňské, se však nemusí obávat, že vyhodili peníze z okna. Za prvé, některá prestižní vína vyvinou svou plnou chuťovou škálu až po několikaletém stárnutí. A pak je tu ještě jeden druhý, nezanedbatelný faktor. Když si vzpomenete na to, kolik jste za láhev utratili, bude vám chutnat ještě víc. Protože když jste za to dali tolik peněz, tak to přece nemůže být špatné pití. Anebo může?

Bublinky pod lupou
ZnačkaCena v librách
Mumm de Verzenay neročníkové75
Mumm Rosé neročníkové39
Mumm Vintage 2004 (vítěz testu)40
Perrier-Jouët Blason Rosé neročníkové50
Perrier-Jouët Belle Epoque100
Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs400
Ridgeview Bloomsbury 200918
(Zdroj: Flavour Journal)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám