Hlavní obsah

Moussaoui dostal za útoky z 11. září doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALEXANDRIA

Soud v americkém městě Alexandria odsoudil Zacariase Moussaouiho k doživotnímu vězení. Je jediným, kdo je souzen v souvislosti s teroristickými útoky na New York a Washiongton 11. září 2001. Mnozí očekávali, že porota udělí verdikt trestu smrti.

Článek

Nejvyšší trest požadoval žalobce, který před porotou řekl, že pro takového člověka není na Zemi místo. Při útocích v New Yorku a Washingtonu zemřely přes tři tisíce lidí.

Sedmatřicetiletý Moussaoui, Francouz původem z Maroka, přiznal, že se v šesti případech podílel na spiknutí a přípravě atentátů. Hlásí se k organizaci al-Kajdá.

Moussaoui měl být původně jedním z pilotů letadel, která teroristé unesli. Nestal se jím, protože byl kvůli porušení imigračního zákona zatčen. Vyšetřovatelé už ale přes mnohá varování nestihli propojení na další atentátníky prověřit.

Před Moussaouim varovala firma, v níž se chtěl odsouzený muž učit řídit letadlo. Instruktorovi přišlo divné, že chtěl vědět pouze to, jak se letadlo řídí během letu. To, jak se vzlétá nebo přistává, ho nezajímalo. Kvůli tomuto upozornění jej tajké zadržela FBI, jeden z agentů nadřízené marně upozorňoval, že činnost Moussaouiho může být nebezpečná. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám