Hlavní obsah

V místě havárie antonova lze stále najít osobní věci pasažérů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Část navigačního zařízení, pas mrtvého vojáka, blok s vizitkami, hodinky, mobil a karta z digitálního fotoaparátu. To všechno našel v neděli poslanec Lajos Ladányi na místě havárie slovenského vojenského antonova, které se před třemi měsíci zřítil u maďarské obce Hejce a zahynulo v něm 42 lidí.

Článek

Poslanec slovenského parlamentu odevzdal v úterý tyto věci náčelníkovi generálního štábu slovenské armády Ľubomírovi Bulíkovi a vyvolal tím značnou pozornost.

"Je to skandál," prohlásil předseda bezpečnostního výboru parlamentu Robert Kaliňák. Poslanci vyčítali náčelníkovi generálního štábu, že místo tragédie nebylo dostatečně prohledané, takže na něm zůstaly věci, které mohly pomoci k vyšetření příčin největší tragédie v historii slovenského vojenského letectva.

Bulík přislíbil, že okamžitě vyšle na místo nehody další pátrací jednotku. "V místě havárie roztál sníh a objevily se další věci. Na to se mělo myslet. Tyto věci by se neměly dostat do nepovolaných rukou," upozornil poslanec Ladányi. Poslanec přiznává, že celá záležitost asi neovlivní výsledek vyšetřování a souhlasí s předběžnou zprávou vyšetřovací komise, že nehodu způsobila pravděpodobně chyba pilotů.

V obci Hejce postaví obětem památník. To bylo důvodem návštěvy Ladányiho u starosty obce. Letadlo An-24 letící z kosovské Prištiny do Košic havarovalo 19. ledna 2006 po nárazu do 700 metrů vysokého kopce Borsó. Piloti těsně před tím požádali o možnost vizuálního přiblížení, protože už viděli světla košického letiště. Vysunutým podvozkem však letadlo zachytilo o koruny stromů a zřítilo se. Na místě zemřelo 42 lidí, převážně vojáků KFOR. Havárii přežil nadporučík Martin Farkaš. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám