Hlavní obsah

Švédští adoptivní rodiče Erika popírají vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Adoptivní rodiče tříletého českého chlapce Erika, který jim začátkem ledna zemřel, popřeli v úterý v rozhovoru pro list Expressen jakoukoli vinu. V pondělí skončilo hlavní líčení. Linda Bergquistová se musí nejprve podrobit psychiatrickému vyšetření, které určí, zda půjde do vězení, nebo si odpyká trest v léčebně. Poté soud určí výši jejího trestu. O případné vině jejího muže soud rozhodne 30. března.

Článek

"Dosud bylo slyšet jen verzi obžaloby. Nechceme skrývat naši identitu, protože by to vypadalo podezřele. Nemáme se zač stydět. Nezabili jsme našeho syna," uvádějí manželé. Rickard a Linda pro Expressen zdůrazňují, že nikdy nepochopili, že Freddie, jak chlapce přejmenovali, byl vážně nemocný. Na Nový rok zpozorovali, že Freddiemu nebylo dobře. Pokožka na jedné noze se začala uvolňovat. Měli ale za to, že se rána léčí, protože chlapec byl čilý a neměl horečky, jenže 7. ledna se chlapci přitížilo a dostal horečky. Otec si lehl vedle něj a spal s ním celou noc. Když se ráno probudil, jeho adoptivní syn nejevil známky života. "Přiložil jsem mu ucho k hrudníku a myslel, že cítím puls. Když jsem si uvědomil, že pulz, který slyším, je můj vlastní, zachvátila mne panika," uvádí. Chlapce se již nepodařilo oživit. "Budeme s tím žít po celý zbytek našeho života," konstatuje matka.

Problémy však měli už dříve. "Nebyl prostě šťastný. Dovedl být i zcela apatický. Nakonec jsme byli úplně zoufalí a obrátili jsme se na český dětský domov s prosbou o pomoc," říká Rickard Bergquist. Dopis putoval i k sociálnímu úřadu v jejich bydlišti Mullsjö nedaleko Jönköpingu. Jeho zástupce problematickou rodinu vzápětí nato navštívil. "Nechtěl dělat nic a vypadal moc smutně, ale sociální pracovníci říkali, že vše je v pořádku," komentuje Linda Bergquistová. "Dali jsme mu všechnu naši lásku, po celou dobu, byl to báječný chlapec, ale komunikace s ním občas nebyla možná."

Žalobce Stefan Edwardsson byl ovšem jiného názoru. Zdůrazňoval, že chlapec měl na nohách nekrotické rány. "Vzhledem k okolnostem měli v posledních dnech (před chlapcovou smrtí) vyhledat lékařskou pomoc, ale oni nezavolali lékaře," řekl podle listu The Local. Pokud by totiž byl chlapec odvezen do nemocnice, mohl přežít.

Na oba adoptivní rodiče byla 3. února uvalena vazba. Čelili obvinění, že chlapec zemřel následkem zanedbání rodičovské péče. Přímou souvislost se však žalobě nepodařilo prokázat, a tak byla klasifikace trestného činu později změněna na ublížení na zdraví z nedbalosti. Oba jsou nyní doma. " Freddie mi strašně moc chybí."

Případ vzbudil velkou pozornost a kritizovány jsou i švédské úřady, které měly problémy odhalit.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédští rodiče adopce Erika litovali

Ačkoliv švédští rodiče se na malého Erika, kterého adoptovali z ČR nejprve těšili, brzy prý litovali peněz, které za jeho adopci dali. Chlapec zemřel v lednu...

Výběr článků

Načítám