Hlavní obsah

Bushovi věří stále méně Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Stále více Američanů je nespokojeno s Georgem Bushem v prezidentské funkci a nepovažuje ho už za silného vůdce v boji s terorismem. Tento pokles je obzvlášť patrný mezi republikány. Vyplývá to z průzkumu ústavu IPSOS a agentury AP. Výsledky mají potvrzovat, že Bush prochází jedním ze svých nejhorších období od nástupu do Bílého domu v lednu 2001.

Článek

Podle průzkumu se většina Američanů ptá, zda Bush na svou funkci má. Jen 37 procent dotázaných je totiž s jeho působením v Bílém domě spokojeno. Je to nejnižší skóre jeho prezidentství.

V této fázi druhého funkčního období měli například bývalí prezidenti Bill Clinton a Ronald Reagan příznivé hodnocení od asi 65 procent Američanů. Richard Nixon měl na vrcholu aféry Watergate v roce 1974 necelých 30 procent.

Pokud jde o jednotlivá témata, pozitivně hodnotí Bushovo řešení domácích záležitostí 36 procent Američanů, zatímco před měsícem to bylo 39 procent. Ze 47 na 43 procent klesl podíl Američanů, kteří pozitivně hodnotí Bushův přístup k zahraniční politice a terorismu.

Klesá i Bushova oblíbenost mezi republikány

Oproti únoru Bushova podpora mezi republikány poklesla z 82 na 74 procent. Kromě toho jsou dvě třetiny Američanů nespokojeny s Kongresem, jehož obě komory ovládají republikáni. A 47 procent dotázaných si myslí, že by v Kongresu měli mít převahu nyní opoziční demokraté. Republikánskou většinu preferuje jen 36 procent respondentů.

Tyto nálady by mohly ohrozit vyhlídky republikánů v kongresových volbách v listopadu. Podle dalších názorů však neobliba republikánů nemusí hlasování přímočaře ovlivnit, protože voliči se rozhodují mezi dvěma konkrétními místními kandidáty, kdy stranická příslušnost nehraje takovou roli.

Skoro čtyři pětiny Američanů si také myslí, že v Iráku propukne občanská válka. Tohoto názoru je i 70 procent republikánů. Stejně tak se skoro 70 procent lidí domnívá, že USA se celkově ubírají špatným směrem.

Anketa

Má George Bush na to, aby byl dobrým americkým prezidentem?
Ano
8,2 %
Ne
91,8 %
Celkem hlasovalo 378 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám