Hlavní obsah

Pochod sexuálních menšin v Kyjevě zastavili radikálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem šedesáti lidí v Kyjevě zadržela policie při zahájení „pochodu rovnosti”, který v centru ukrajinské metropole zorganizovali pod duhovými vlajkami aktivisté hnutí za práva sexuálních menšin (LGBT). Dav pravicových radikálů se podle agentury Unian postavil průvodu do cesty, policie musela použít obušky a slzný plyn. Při incidentech bylo zraněno pět policistů a deset demonstrantů.

Foto: Jevgenij Maloletka, ČTK/AP

Průvod sexuálních menšin na Ukrajině

Článek

Do pochodu za práva sexuálních menšin se podle kyjevských médií zapojilo kolem 5000 lidí. Podle informací ministerstva vnitra na jejich průvod dohlíželo stejné množství policistů. Podobné akce se v ukrajinském hlavním městě pořádají od roku 2013, o rok později pochod úřady odmítly z bezpečnostních důvodů povolit. V roce 2015 byl při střetech provázejících tuto akci těžce zraněn policista.

Zajištění rovnosti všech občanů před zákonem a ochrana menšin byly v seznamu podmínek pro sblížení Ukrajiny s Evropskou unií. Před třemi lety ukrajinský parlament schválil zákon, který zakazuje diskriminaci homosexuálů na pracovišti. Prakticky všechny akce hnutí LGBT však stále doprovázejí útoky extremistů a pravoslavných radikálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám