Hlavní obsah

Drahoš se musí připravit na výpady, jakým v životě nečelil, míní slovenský tisk

Právo, ivi
Bratislava

Výsledky prvního kola prezidentských voleb v Česku znamenají podle slovenských médií výzvu zejména pro Jiřího Drahoše. Komentátor slovenského Denníku N konstatuje, že Miloš Zeman je mistrem nepředstavitelného a jeho vyzyvatel Drahoš se musí připravit na výpady, jakým ještě v životě nečelil.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Drahoš volí v během prvního kola prezidentských voleb v pražských Lysolajích.

Článek

Zeman za pět let ve funkci přetvořil obraz prezidenta, který už od dob T. G. Masaryka nahradil v myslích Čechů funkci krále, v jeho dokonalý protiklad: stal se šaškem. Záměrně vulgárním, zlostným a nedůstojným,“ napsal list.

Denník N konstatuje, že ve volbách jde pouze o to, zda česká společnost napraví svůj omyl, kterého se dopustila před pěti lety, nebo se naopak k absurditě Zemanovy éry přihlásí a prodlouží ji. „Volby dopadly tak, jak předpokládaly předvolební průzkumy, navzdory tomu se však autor těchto řádků nemůže ubránit úžasu: opravdu existují téměř dva miliony Čechů, kteří ještě i dnes dají dobrovolně hlas politikovi, který je karikaturou všeho, čím by politika měla být?“ klade si otázku autor komentáře.

Drahoše označil Denník N za profesora bez charismatu, ale s pověstí slušného člověka. „Dva týdny je dlouhá doba a doposud nudná kampaň se změní v nelítostný souboj, v němž Zeman využije celý arzenál své vynalézavé zloby,“ napsal list. „Od této chvíle jsou možné pouze dva scénáře: Zeman nebo Drahoš. Vítězstvím Drahoše ukáže česká společnost sobě sama (a světu), že ještě stále má zdravý pud sebezáchovy, vítězství Zemana bude naopak důkazem, že ho ztratila,“ dodal Denník N.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby prezidenta

Deník Sme konstatuje, že se nenaplnila noční můra „pražské kavárny“, v níž Zeman oslavuje volební vítězství už po prvním kole. „První kolo skončilo podle očekávání. Drahoš bude v nejbližších dvou týdnech čelit neustálé diskreditační kampani a právě to, jak se k ní postaví, předurčí jeho prezidentské naděje. Začínají dva týdny, které rozhodnou, zda Česko bude mít na Hradě respektovanou a úctyhodnou osobnost, nebo Zemana,“ konstatuje list.

Reklama

Výběr článků

Načítám