Hlavní obsah

V Íránu skončily prezidentské volby, provázela je vysoká účast

V Íránu skončily v pátek večer prezidentské volby, uvedla s odvoláním na místní televizi agentura Reuters. Volby doprovázela vysoká účast, kvůli níž bylo ukončení hlasování dvakrát prodlouženo. Původně se měly hlasovací místnosti uzavřít v 15.30, ale kvůli vysoké volební účasti jej úřady dvakrát posunuly o dvě hodiny.

Foto: Tima Agency, Reuters

íránci stáli dlouhé fronty, aby mohli volit prezidenta.

Článek

Ještě ve večerních hodinách místního času ukazovala íránská státní televize dlouhé fronty před volebními místnostmi. Očekává se, že volební účast dosáhne asi sedmdesáti procent. V předchozích volbách v roce 2013 přišlo téměř 73 procent voličů.

"Každý by měl volit v těchto důležitých volbách. Osud země je v rukou lidu," vyzval  Íránce nejvyšší duchovní vůdce země ajatolláh Alí Chameneí. A ti si jeho slova vzali k srdci. Kolem druhé hodiny odpolední SELČ uvedla íránská tisková agentura Fars, že už hlasovalo zhruba 20 miliónů z 56 miliónů oprávněných voličů.

Největší šance na úspěch má současná hlava státu Hasan Rúhání ale také konzervativní duchovní Ebráhím Raísí, jenž je blízkým spojencem Chameneího. Nezíská-li žádný ze čtyř kandidátů přes 50 procent hlasů, utkají se dva nejúspěšnější 26. května ve druhém kole.

Vyzýval ke klidu

Rúhání poté, co sám hlasoval, vyzval spoluobčany ke klidu. Apeloval mimo jiné na íránské revoluční gardy, které podle tiskových agentur podporují jeho největšího soupeře Raísího, aby do voleb nezasahovaly.

Podezření, že revoluční gardy pomohly zfalšovat výsledky voleb v roce 2009, vedla tehdy k několikaměsíčním nepokojům v zemi. Vláda tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda tvrdě obnovila pořádek; desítky lidí při násilnostech zahynuly a stovky byly zatčeny.

Na bezpečnost íránských voleb dohlíželo dnes po celé zemi na 350 tisíc členů ozbrojených složek, uvedla místní státní televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám