Hlavní obsah

Traktorová vzpoura skončila. Farmáři k Putinovi nedojeli.

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská policie zadržela desítky farmářů z Krasnodarského kraje, kteří se začátkem týdne vydali na traktorech do Moskvy. Na nich chtěli dorazit až ke Kremlu a dožadovat se tam setkání s prezidentem Vladimirem Putinem, aby ho upozornili na údajnou korupci, justiční zvůli a kriminalitu v jihoruském regionu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Od protestní akce však museli ustoupit poté, co jejich zemědělskou techniku policie zablokovala poblíž Rostova na Donu.

„Obklíčili nás a nařídili, abychom nastoupili do policejních autobusů. Pohrozili nám, že jinak použijí donucovacích prostředků,“ napsal na Twitteru jeden z organizátorů Alexej Volčenko.

Policie podle něj zemědělce obvinila, že pořádají nezákonný mítink a porušují zákony. Několik lidí bylo odsouzeno k trestu odnětí svobody na deset dnů a další zaplatí pokutu deset tisíc rublů (necelé čtyři tisíce Kč).

Podle médií byl jeden z účastníků akce zbit, když se pokusil natočit policejní vozy připravené k odvozu farmářů. „Policie zablokovala traktory. Nic nám nevysvětlili,“ citoval server gazeta.ru jednoho z organizátorů.

Rozsudky na objednávku

Agentura RIA uvedla, že farmáři vyrazili na více než tisíc kilometrů dlouhou cestu v naději, že hlava státu jim pomůže vyřešit situaci v regionálním agrárním byznysu, který prý ovládly pochybné struktury.

Zemědělci tvrdí, že zkorumpované místní soudy vynášejí rozsudky „na objednávku“ a ničí jejich byznys. Farmáři si také stěžují, že jejich pozemků a dokonce sklizené produkce se zmocňují velké zemědělské holdingy ovládané z Moskvy.

Lidé vypěstují plodiny a pak tam najedou kombajny a všechno sklidí. Odebírají nám naši úrodu a ohánějí se soudními rozsudky
krasnodarský farmář Ilja Zub

Konají tak prý na základě pochybných soudních výnosů, které prý získávají za úplatky.

„Lidé vypěstují plodiny a pak tam najedou kombajny a všechno sklidí. Odebírají nám naši úrodu a ohánějí se soudními rozsudky. Jak se proti tomu máme bránit? Když se ozveme, obviňují nás z terorismu a extremismu. To je ostuda pro stát,“ postěžoval si serveru BFM.ru krasnodarský farmář Ilja Zub.

Podle něj jeden z největších agrárních podniků v regionu ovládá rodina exgubernátora Alexandra Tkačova, nyní ruského ministra zemědělství.

Víra v prezidenta

Další velký zemědělský podnik Kubaň pak patří jednomu z nejvlivnějších ruských oligarchů Olegu Děripaskovi, který má těsné vazby na Kreml. Podle listu Vědomosti působí v oblasti zhruba desítka velkých zemědělských firem, které si jen za loňský rok přišly na více než miliardu rublů.

Ty se prý snaží vytěsnit z trhu drobné zemědělce. Farmáři vyrazili na pochod s ruskými vlajkami a s portréty ruského prezidenta.

„Musíme přeci někomu věřit… Jedeme k prezidentovi Putinovi a chceme ho požádat, aby nám pomohl vyřešit situaci,“ citovala RIA Volčenka na začátku akce.

Tvrdil, že farmáři chtěli vyjádřit Putinovi podporu a dokonce ho požádat, aby v roce 2018 znovu kandidoval na prezidenta. Mnozí se proto oblékli i do triček s jeho podobiznou.

Výběr článků

Načítám