Hlavní obsah

Turečtí muslimové chtějí z chrámu Hagia Sofia udělat mešitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce muslimů z různých částí Turecka se v sobotu shromáždily před istanbulským chrámem Boží Moudrosti (Hagia Sofia). Požadovali, aby se z původně byzantského chrámu stala mešita, informoval o tom turecký deník Hürriyet.

Foto: Profimedia.cz

Hagia Sofia

Článek

"Ve jménu stovek tisíc věřících požadujeme, abychom se mohli modlit uvnitř mešity Hagia Sofia," prohlásil předseda Sdružení anatolské mládeže (AGD) Salih Turhan. Muslimové se v sobotu ráno ve čtyři hodiny místního času společně pomodlili před chrámem. Organizace AGD zorganizovala shromáždění u příležitosti 563. výročí dobytí Instabulu (tehdy Konstantinopole) osmanskými Turky, které připadá na neděli.

Monumentální chrám postavený v 6. století, v němž byli korunováni byzantští císařové, se změnil v mešitu po dobytí Konstantinopole Turky v 15. století. Za laického režimu Mustafy Kemala Atatürka byl odsvěcen a změněn v muzeum, které nyní ročně navštíví přes tři miliony turistů. Od roku 1985 je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Již několik let se objevují v médiích volání některých oficiálních představitelů po tom, aby byl chrám Hagia Sofia opět změněn na mešitu.

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která je u moci od roku 2002, bývá kritizována za to, že se navzdory proklamacím o sekularismu snaží plíživě islamizovat tureckou společnost. Přijat byl například zákon ztěžující přístup k alkoholu, regulovány jsou i komunikční sítě a výjimečné nejsou ani tresty za "rouhání" kvůli kritice proroka Mohameda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám