Hlavní obsah

Boko Haram se opět snaží dobýt hlavní město nigerijské provincie

Nigérie

Bojovníci sekty Boko Haram vtrhli v neděli ráno do nigerijského města Maiduguri na severovýchodě země a střetli se s armádou. Boko Haram se snaží ovládnout hlavní město provincie Borno opakovaně. Před týdnem jejich útok armáda odrazila.

Foto: Reuters

Vůdce Boko Haram potvrdil útok na město Baga

Článek

Čtyři obyvatelé města sdělili agentuře AFP, že útok islamisté zahájili kolem třetí hodiny ráno. Intenzívní boje mezi povstalci a armádou pokračují na jihu města.

„Celé město žije ve strachu,“ řekl obyvatel Maiduguri Adam Krenuwa. „Lidé se bojí toho, co se stane pokud Boko Haram porazí bezpečnostní složky.”

Dobýt město se sekta pokusila už koncem ledna. Armáda útok odrazila, při střetu padlo na dvě stě bojovníků, většinou z řad islamistů. [celá zpráva]

Už tehdy odborníci varovali, že se jedná pouze o první vlnu útoků.

Proč je Maiduguri důležité

Maiduguri je pro Boko Haram významné město. V roce 2002 zde totiž Mohammed Yusuf založil náboženské centrum, které přilákalo chudé muslimské rodiny z Nigérie a okolních zemí. Centrum si dalo za cíl vytvořit islámský stát a stát se verbovací základnou pro džihádisty.

O třináct let později se Boko Haram vrací domů. Větší, silnější a nebezpečnější než kdy dřív. Z Maiduguri plánuje sekta udělat hlavní město svého islamistického chalífátu.

Do více než miliónového města Maiduguri vede pět hlavních silnic. Boko Haram ovládá čtyři z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám