Hlavní obsah

Řecko nezbankrotuje ani neopustí eurozónu, zní z Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Zadlužené Řecko nezbankrotuje ani neopustí eurozónu. Uvedl to podle agentury DPA německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Dodal, že Německo hodlá podpořit Řecko na cestě ke zvýšení konkurenceschopnosti a vytvoření funkční státní správy.

Článek

"Nemá smysl spekulovat o odchodu Řecka z eurozóny," uvedl ministr. Upozornil, že takovýto odchod by poškodil Řecko i celou eurozónu. Dodal, že řecká vláda ví, co je zapotřebí udělat.

Švédský ministr financí Anders Borg nicméně v sobotu předpověděl, že Řecko pravděpodobně z eurozóny odejde, a to možná již během příštích šesti měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Wolfgang Schäuble

"Protože nejsou schopni provést nezbytná opatření a jejich konkurenceschopnost je tak nízká, je těžké si představit, jak by mohli dostat situaci pod kontrolu, aniž by neposílili svou konkurenceschopnost skrze podstatně slabší měnu," sdělil Borg novinářům. [celá zpráva]

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Řecká vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se v letošním roce sníží o 6,5 procenta. V příštím roce počítá s poklesem o 3,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám