Hlavní obsah

Slovensko prohrálo soud, ženě zaplatí za sterilizaci 768 tisíc

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Na základě rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva musí Slovensko zaplatit mladé Romce odškodnění ve výši 25 tisíc eur (640 tisíc Kč) za nelegální sterilizaci a náhradu soudních výloh ve výši 5000 eur (128 tisíc Kč). Soud rozhodoval o tomto případě bez uvedení jména stěžovatelky, protože žena byla v čase sterilizace nezletilá.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Žena se obrátila k soudu ve Štrasburku, protože byla nespokojená s odškodněním ve výši přes 40 tisíc korun, které jí přiznaly slovenské soudy.

Mladou Romku sterilizovali v roce 2001 v gelnické nemocnici, když přivedla na svět své druhé dítě císařským řezem. K provedení sterilizace nemocnice nezískala souhlas rodičů mladé matky. Lékaři navzdory tomu sterilizaci provedli. Štrasburský soud konstatoval, že sterilizace vážně zhoršila postavení ženy v romské komunitě. Vedení nemocnice v Gelnici se k případu nevyjádřilo.

Nekonali se zlým úmyslem

Slovenské ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo nad případem politování. Zdůraznilo však, že soud nepotvrdil závažná obvinění z organizované politiky sterilizace romských žen na Slovensku. "Lékaři v Gelnici nekonali se zlým úmyslem, jejich konání nebylo rasově motivované a sterilizace nebyla součástí všeobecné organizované politiky," zdůraznilo ministerstvo.

Evropský soud pro lidská práva odsoudil Slovensko již na podzim 2011 za sterilizaci jiné Romky v prešovské nemocnici. Tato žena v roce 2000 se sterilizací souhlasila, ale podle soudu v důsledku utišujících prostředků nebyla s to si uvědomit své počínání. Štrasburský soud této ženě přiznal odškodné ve výši 31 tisíc eur (790 tisíc Kč).

Sterilizované Romky zastupuje košická Poradna pro občanské a lidská práva, která tvrdí, že na Slovensku byla nelegálně sterilizovaná asi stovka romských žen.

Odškodnění za útok

Evropský soud pro lidská práva tento týden přiznal rovněž odškodné skupině Romů z Popradu. Devět stěžovatelů dostane dohromady 55 tisíc eur (1,4 milionu Kč) za to, že slovenské úřady dostatečně nevyšetřily útok neznámých pachatelů na Romy.

Skupina maskovaných útočníků zaútočila před deseti lety na romskou osadu u Popradu, vnikla do domů a ničila vybavení. Při útoku bylo zraněno několik lidí. Slovenská policie uzavřela případ s tím, že pachatelé nebyli odhaleni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám