Hlavní obsah

Otevření první mešity v bývalé NDR provázely protesty

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Čtvrteční otevření první mešity na území někdejší NDR doprovázel protestní pochod obyvatel čtvrti Pankow. Slavnostní akt se mohl odehrát jen díky velkému počtu policistů.

Foto: Pawel Kopczynski , Reuters

Nově postavená mešita ve východním Berlíně

Článek

"Nejsme žádní primitivní protimuslimští štváči. Chceme upozornit přinejmenším na dva zarážející momenty. Za prvé: v okolí svatostánku nebydlí žádný muslim. Navíc muslimskou obec Ahmadíja, která bude mešitu spravovat, považujeme za extremistickou,“ řekl televizi ZDF Jürgen Kluge, člen zájmového společenství občanů Pankowa-Heinersdorferu (ipahb), které protest svolalo pod heslem Za demokracii a lidská práva, proti antisemitismu a islamismu.

Joachim Swietlik, zakladatel ipahb, jde ještě dál: "Obec Ahmadíja toleruje násilí proti ženám, funguje na totalitním principu. Navíc i strukturou připomíná sektu,“ říká muž, z jehož iniciativy na 20 tisíc obyvatel čtvrti podepsalo petici proti výstavbě budovy s 12 metrů vysokým minaretem. 

Imám Abdul Basit Tárik už během stavby ohlásil, že jakmile bude dokončena, do čtvrti se přestěhuje. Asi 200 členů berlínské odnože dosud používalo jako mešitu jeden dům v západoberlínské čtvrti Reinickendorf. "Chodil jsem na schůzky odpůrců, hovořil s nimi, přesvědčoval je. Nemám však pocit, že by se věci nějak hnuly z místa,“ uvedl. Pokud jde o přístup k ženám, upozorňuje, že mešitu navrhla architektka, "milá, vzdělaná žena“.

Svár o mešitu pro 500 věřících přinesl demonstrace, zapojení neonacistů - v červenci někdo nastříkal na kupoli nápis NSDAP - i žhářský útok zápalnou lahví na dům politika CDU, který proti projektu aktivně vystupuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám