Hlavní obsah

NASA odhalila tajemství kumránského svitku

Právo, mcm

Text psaný dosud neznámým písařem odhalily na těžce poškozených zlomcích svitků od Mrtvého moře fotografie s vysokým rozlišením. Tato technologie byla pro izraelskou výzkumnou laboratoř vyvinuta s pomocí americké vesmírné agentury NASA.

Foto: Profimedia.cz

Konzervátorka rovná zbytky jednoho z poničených svitků.

Článek

Objev se podle izraelského listu Ha’arec týkal zkoumání zlomků z jeskyně číslo 11 u vádí Kumrán u břehů Mrtvého moře. Dosud se vědělo, že z této jeskyně pocházejí dva tzv. chrámové svitky, z nichž jeden se dochoval v dobrém stavu.

Fotografie ukázaly, že tam musel být ještě jeden takový svitek psaný starohebrejštinou. Po jeho zbytcích chtějí nyní izraelští vědci pátrat v dosud neidentifikovaných zlomcích.

Dalším nečekaným objevem byl jiný zlomek s úryvkem z biblických Žalmů. Jeho znění se poněkud lišilo od toho, které známe dnes.

Digitalizace drobných zlomků

Svitky od Mrtvého moře vznikaly po staletí, od 3. století př. n. l. do 1. století n. l. Objevovány byly postupně od 40. let minulého století v jeskyních okolo vádí Kumrán blízko Mrtvého moře. Několik z nich se zachovalo vcelku.

Existují i desítky velkých fragmentů těchto převážně pergamenových svitků – a navíc desetitisíce drobných zlomků z možná až tisíce různých rukopisů. Často je na nich jen pár písmen či slov.

Tyto zlomky jsou nyní digitalizovány, aby se usnadnil jejich výzkum. Fotografie s vysokým rozlišením umožňují s využitím různého osvětlení odhalit věci, které nejsou oku dostupné – jako inkoustové skvrny nebo různé typy písma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám