Hlavní obsah

Znalosti ze školy na zeměpisnou olympiádu nestačí, je třeba být nadšenec

– Praha

Téměř 50 žáků základních a středních škol se na začátku tohoto týdne, konkrétně 23. a 24. dubna na půdě pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK), utká v celostátním finále již 20. ročníku Zeměpisné olympiády. Podle jejího organizačního garanta Jakuba Jelena vědomosti ze školy na její zvládnutí nestačí. Nejúspěšnější jsou nadšenci, kteří se geografii věnují v kroužcích a ve volném čase.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK

Stěžejní část olympiády probíhá v terénu. Ilustrační foto

Článek

Vítězové národních kol Zeměpisné olympiády bývají úspěšní i v mezinárodním měřítku, loni si ze zahraničí přivezli dvě zlaté a několik stříbrných medailí.

Soutěž je všestranná, písemný test je jen jednou součástí národního kola. Na účastníky čeká také práce v terénu, která je tentokrát zavede do Jílového u Prahy. Budou tam plnit různé úkoly, které souvisejí i s vybaveností obce.

Jak prozradil Jelen z PřF UK, jedna z úloh zavede účastníky ke školnímu jezírku napájenému dešťovou vodou. Součástí soutěže je práce s atlasem a také multimediální test, který prověří nejen jejich znalosti, ale i to, jak si umějí spojovat informace. Budou například zjišťovat, čemu odpovídá určitý graf.

Učitel má motivovat

Podle Jelena vycházejí sice úkoly z rámcových vzdělávacích programů, zároveň má ale národní kolo připravit účastníky na to mezinárodní. Největší šanci tak podle něj mají ti, kteří se věnují zeměpisu i ve volném čase.

„Většinou jsou to nadšenci, které zajímá konkrétní oblast, například doprava nebo fyzická geografie. Spoustu úloh znají už i z praxe,” řekl Jelen. Naučit se vše jen ve škole není možné. „Role učitele je především v motivaci. Je na něm, zda uspořádá školní kolo, které nezadáváme centrálně,” uvedl geograf.

Geografie láká víc chlapců než dívek, Jelen podíl dívek v soutěži odhaduje na 10 procent. „V posledních letech mírně narůstá,” poznamenal.

Největší zájem a také úspěšnost mívají účastníci z Prahy a Středočeského kraje. Do celostátního kola postupuje v každé ze dvou kategorií jeden vítěz z každého kraje, poté ještě 10 účastníků s nejlepšími výsledky bez ohledu na region.

Doplňková soutěž o nejlepší mapu

V úterý 24. dubna rovněž proběhne v rámci celostátního kola i finále doplňkové soutěže Zeměpisné olympiády o nejlepší mapu na geografické téma. Té se zúčastní 15 studentů.

Zatímco národní olympiáda je soutěž jednotlivců, v mezinárodních olympiádách spolu bojují čtyřčlenné týmy. Letos zamíří česká reprezentace do Kanady a do Thajska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám