Hlavní obsah

Archeologové našli u Hradce Králové polní opevnění. Pomocí magnetometru

Novinky,

Speciální a zčásti studentský průzkum části bojiště z roku 1866 u Hradce Králové provedli minulý týden zástupci katedry archeologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (FFUHK) Petr Hejhal a Matouš Holas. Jak informovali tuto středu v tiskové zprávě, podařilo se jim potvrdit přesnou polohu daného bojiště. Avšak docela neobvyklým způsobem – pomocí takzvaného magnetometru.

Foto: UHK

Snímek z výzkumu

Článek

Cílem badatelů byla přesná lokalizace zaniklého polního opevnění pro dělostřelectvo, které se mělo nacházet v polích mezi obcemi Chlum a Neděliště. Po analýze terénu a historických zdrojů byl vytyčen prostor, který se podrobil měření magnetometrem.

Ten funguje na principu identifikace změn v geologickém podloží na základě odchylek v působení magnetického pole Země.

Po několikahodinovém průzkumu konečně nalezli hledaný prostor, kde bylo před více než 150 lety vybudováno polní opevnění pro pěchotu jako součást celého opevnění č. 3. Z opevnění pro děla byl lokalizován pouhý kus pravého boku.

„Odchylky byly díky měření identifikovány v podobě dvou rovnoběžných linií přesně ve tvaru odpovídajícímu známému předpisu. Měření potvrdilo možnost zkoumání těchto zaniklých objektů podobnými metodami. V budoucnu se tak stane stěžejním a naprosto průkopnickým způsobem, kterým bude možné zkoumat podobná místa legendárního bojiště z roku 1866 u Hradce Králové,“ poznamenal k výzkumu archeolog Matouš Holas.

Foto: UHK

Měření magnetometrem

Měření bylo součástí projektu specifického výzkumu s názvem Archeologický nedestruktivní průzkum na bojišti prusko-rakouské války roku 1866 u Hradce Králové. Provedení výzkumu pomohli zajistit vědci z Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity v Brně, které vedl Peter Milo.

Studentské projekty

Jak pro Novinky doplnil mluvčí UHK Jakub Novák, Holas je sice stále studentem univerzity, konkrétně navazujícího magisterského oboru Archeologie, avšak zároveň je jedním ze dvou řešitelů tohoto specifického výzkumu. Spoluautor částečně studentského projektu je akademik Petr Hejhal.

Filozofická fakulta se právě studentskou grantovou soutěží snaží podporovat výzkumné projekty v oblastech jako archeologie, archivnictví, historie, latinskoamerická studia, politologie, pomocné vědy historické či výpočetní technika v humanitních vědách.

„Studentský výzkum je velmi důležitou součástí vědeckého života fakulty. Těší mě dvojnásob, když takový výzkum přináší zcela nové poznatky či badatelské metody,“ uzavřela děkanka FF UHK Pavlína Springerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám