Hlavní obsah

Česká Chemická olympiáda zná vítěze, v létě budou soutěžit v mezinárodním kole

Novinky,

Více než 60 středoškoláků soutěžilo tento týden v národním kole 54. ročníku Chemické olympiády. Hlavními motivy teoretických a praktických úloh v laboratořích byly reakce plynů, chemické inženýrství či DNA. Tradiční klání vyhlašuje ministerstvo školství, organizátorem je Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze. O českých reprezentantech na mezinárodní olympiádě se ještě bude rozhodovat.

Foto: VŠCHT

Petr Palivec, vítěz kategorie průmyslových škol

Článek

Na rozdíl od loňska, kdy se národní kolo konalo v průmyslovém areálu Chempark Záluží skupiny Unipetrol, přivítala letos mladé chemiky Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Východočeské město hostilo olympiádu po 20 letech.

Foto: VŠCHT

Chemická olympiáda, praktické úlohy

Nejvíce zástupců se do finále dostalo ze Střední průmyslové školy v Brně - Vranovská, a to pět.

Předčil starší soupeře

Vítězem gymnaziální kategorie se stal Jan Obořil z Gymnázia Brno-Bystrc, který jako student druhého ročníku předčil své starší soupeře z vyšších ročníků.

V kategorii průmyslových škol nejvíce uspěl Petr Palivec z Masarykovy střední školy chemické v Praze.

Foto: VŠCHT

Jan Obořil, vítěz kategorie gymnázia

Prvních 16 finalistů gymnaziální kategorie postoupilo na výběrové soustředění, kde se utkají o šanci reprezentovat Česko na jubilejním 50. ročníku Mezinárodní chemické olympiády. Ten se uskuteční ve dnech 19. až 29. července v Praze a Bratislavě.

„Hledání odpovědí na složité otázky, experimenty, dílčí triumfy i pochyby jsou přirozenou součástí DNA všech vědců. Je to náš poznávací kód. Jsem šťastný, že rok co rok mohu v rámci chemické olympiády vídat nové nadšence, kteří za pár let ponesou na bedrech budoucnost našeho fascinujícího oboru,“ řekl k tomu rektor VŠCHT Karel Melzoch.

Foto: VŠCHT

Chemická olympiáda, praktické úlohy

Strategickým partnerem soutěže je skupina Unipetrol, hlavním partnerem Cayman Pharma, s. r. o.

„Naše vzájemná spolupráce s VŠCHT trvá již 17 let. Zaměřujeme se také na podporu středních škol v okolí našich výrobních areálů. Příkladem je třeba litvínovská střední škola Schola Humanitas, jejíž student Dominik Krupka se probojoval až do finále,“ doplnil Andrzej Modrzejewski, generální ředitel Unipetrolu.

Foto: VŠCHT

Chemická olympiáda, praktické úlohy

Čtyřdenní program chemické olympiády byl kromě soutěže plný doprovodných aktivit. Studenti absolvovali exkurzi do hvězdárny a planetária, komentovanou prohlídku centra Hradce Králové, zhlédli rovněž představení v Divadle Drak. V rámci slavnostního zahájení navštívili i Botanickou zahradu léčivých rostlin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám