Hlavní obsah

Největší dinosaurus všech dob vážil skoro 70 tun, zjistili vědci

Novinky,

Největším známým gigantem mezi dinosaury byl Patagotitan mayorum. Na délku měřil zhruba 37 metrů, jeho hmotnost dosahovala 69 tun. Podle agentury AP tak byl těžký jako raketoplán. Pro srovnání, slavný predátor Tyrannosaurus rex měřil jen 13 metrů a vážil maximálně 10 tun, velký brachiosaurus průměrně okolo 35 tun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dinosaurus Patagotitan mayorum vážil 69 tunVideo: Museo paleontologico Egidio Feruglio, AP

 
Článek

Tým paleontologů sice kosterní pozůstatky 100 miliónů let starého živočicha objevil na jihu Argentiny již v roce 2012, ale až nedávno se odborníkům podařilo zrekonstruovat jeho podobu. Vycházeli z fosílií šesti nalezených exemplářů.

Letos v srpnu dinosaura navíc oficiálně pojmenovali: Patagotitan mayorum. Název se skládá ze slov „Patagonie“ podle oblasti nálezu a „titán“. Termín z řečtiny samozřejmě označuje obra.

„Byl skutečně největší z velkých dinosaurů, takzvaných titanosaurů,“ potvrdil jeden z objevitelů Diego Pol z Paleontologického muzea Egidia Feruglia v argentinském městě Trelew.

Foto: Profimedia.cz

Podoba největšího známého dinosaura - Patagotitana mayorum.

Za největšího titanosaura se dosud považoval Argentinosaurus, nalezený, jak napovídá jméno, také v této jihoamerické zemi. Velikostně byl Patagotitanovi docela podobný, pravděpodobně ale o něco menší. Dokud nepřijdou nové objevy, můžeme považovat tohoto titanosaura za největší a určitě zejména nejtěžší suchozemské zvíře v historii.

Proč byli tak obrovští?

Část jedné kostry si mohou naživo prohlédnout i návštěvníci Amerického přírodovědného muzea v New Yorku. Vtipné je, že vzhledem ke svým rozměrům se nevešla celá do sálu – kus hlavy proniká až na chodbu.

Právě velikost živočicha je něco, co nadále nenechává vědce v klidu. Není jasné, proč dinosauři tak narostli. Pravděpodobnou teorií může být ta o explozivním nárůstu počtu kvetoucích rostlin. Spolu s lesy představovaly pro býložravé ještěry bohatý zdroj živin. Jejich prakticky neomezený přísun znamenal, že se mohli najíst kdykoli.

Zatím to však není potvrzené, výzkumníci tedy v bádání pokračují.

Reklama

Související články

Dinosauří embryo bylo úplně nového druhu

Před více než 25 lety byla v Číně nalezena fosílie dinosauřího mláděte. Vědci si dlouho lámali hlavu nad tím, k jakému druhu dinosaurů toto mládě patřilo....

Výběr článků

Načítám