Hlavní obsah

6000 let leželi v hrobě v objetí. Je to vzácný nález, tvrdí archeologové

Novinky, zgl

Na vzácný nález natrefili archeologové při vykopávkách v Řecku. Odkryli tam hrob z mladší doby kamenné, ve kterém byl uložen milenecký pár. Přestože zemřeli před 5800 až 6000 lety, stále se pevně objímali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové našli kostry objímajícího se páruVideo: Reuters

 
Článek

Hrob byl odkryt v jižním Řecku, zhruba 300 kilometrů jižně od Athén na poloostrově Peloponés. Tam se nachází významné archeologické naleziště, uvedl britský deník The Daily Telegraph. Kostry byly nalezeny v blízkosti jeskyně Alepotripa.

Ostatky byly ze země vyzvednuty už v roce 2013, zpráva o jejich nálezu však byla vydána až na konci minulého týdne. Vědci totiž nejdříve určovali podle testů DNA pohlaví každé z koster. Nyní už mohou s jistotou říci, že jde o muže a ženu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Objímající se pár ležel v hrobě až 6000 let.

„Jde o jeden z nejstarších nálezů svého druhu,“ uvedla Anastasia Papathasiová, která při vykopávkách vedla tým archeologů.

Podle ní zatím není jasné, zda milenci v objetí přímo zemřeli, nebo zda byli do této podoby dáni až posmrtně. To by měly ale v nadcházejících měsících prokázat další testy. V každém případě se podle archeologů jedná o vzácný nález i s ohledem na to, že dvojité pohřby byly v neolitu velmi neobvyklé.

Artefakty z období konce mykénské civilizace

Kromě dvou milenců byly v blízkosti jeskyně Alepotripa při vykopávkách nalezeny kosterní ostatky také desítek dalších lidí. To vede archeology k domněnce, že jeskyně byla před tisíci lety používána jako místo pro mrtvé – obdoba hřbitova.

Nalezeny tam byly také artefakty z období konce mykénské civilizace, jako jsou například nejrůznější korálky, keramika nebo meče.

Reklama

Výběr článků

Načítám