Hlavní obsah

Pokus s pářením gekonů v kosmu nevyšel, umrzli

Moskva

Neúspěchem skončil ruský pokus ohledně páření gekonů na oběžné dráze, uvedla v úterý večer ruská vesmírná agentura Roskosmos. Ještěrky se vrátily v družici Foton M44 na Zemi mrtvé. Zřejmě umrzly.

Foto: Profimedia.cz

Gekon (ilustrační foto)

Článek

Na oběžnou dráhu vyslali Rusové pět gekonů s cílem testovat, jaký bude mít stav beztíže vliv na jejich sexuální život a vývoj. Zpět se ale vrátila jen mrtvá těla.

„Můžeme s jistotou říci, že uhynuly nejméně týden před přistáním, protože jejich těla byla částečně mumifikovaná,“ uvedl představitel ruského Institutu pro zdravotnické a biologické otázky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Roskosmos dosud nezveřejnil příčiny úhynu, ale podle agentury Interfax předběžná data ukazují, že uhynuli kvůli poruše topného systému satelitu.

„Podchlazení ale není nutně příčinou, ale jen jednou z možností. Další zahrnují případné možné selhání palubního vybavení nebo zařízení podporujícího život,“ uvedla vyšetřující komise pro agenturu ITAR-TASS.

Octomilky přežily

Mušky octomilky ale přežily, a dokonce se na oběžné dráze rozmnožovaly.

Šestitunový satelit byl vypuštěn 19. července. Na oběžné dráze měl zůstat dva měsíce, ale vrátil se po 44 dnech.

Pět dnů po stratu Roskosmos ztratil načas spojení s družicí, když motor Fotonu-M4 přestal reagovat na povely ze Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám