Hlavní obsah

Dva projekty českých studentů uspěly na soutěži pro mladé vědce

– San José

Čeští studenti letos znovu uspěli na světové soutěži v oboru vědy a techniky pro středoškoláky. Jak uvedl Pavel Svoboda z pořádající společnosti, čtyři čeští studenti vybojovali ve svých kategoriích třetí místa za jeden individuální a jeden týmový projekt. Soutěže Intel ISEF se zúčastnilo 1611 středoškoláků z 59 zemí. Pět projektů pocházelo z Česka.

Foto: Profimedia.cz

Celkovou vítězkou se patnáctiletá Amy Chyaová za výzkum v oblasti chemie. Soustředila se na novou metodu léčby rakoviny, jež využívá světelnou energii k aktivaci léčiv, které ničí rakovinné buňky (na snímku).

Článek

S prací nazvanou Perspektivní termoelektrické teluridy získal třetí místo v kategorii Materiály a bioinženýrství Patrik Čermák, student Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích.

Čermák zkoumal potenciál materiálů a možnosti vyvíjet materiály nové, účinnější a úspornější. Jeho výzkum se pohybuje na pomezí fyziky pevných látek a chemie. Doufá, že mu umístění pomůže ke stáži v zahraničí. Dostal už prý první nabídku - od univerzity v Berkeley.

V kategorii týmových projektů uspěli rovněž se třetím místem studenti sušického gymnázia Jan Paták, Martin Ron a Jan Mareš. Porotu zaujal jejich počítačem řízený testovací prototyp stroje na vertikální navíjení trubek z uhlíkových vláken.

Celkovou vítězkou se patnáctiletá Amy Chyaová za výzkum v oblasti chemie. Její výzkum se soustředil na novou metodu léčby rakoviny, jež využívá světelnou energii k aktivaci léčiv, které ničí rakovinné buňky.

Mezinárodní soutěž Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) má v USA, kde se pořádá od roku 1950, velkou tradici. Čeští studenti v ní loni získali prvenství s robotem, který dokáže vyhledávat předměty pomocí vlastního programu a manipulovat s nimi buď pomocí automatického systému, nebo manuálním řízením z počítače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám