Hlavní obsah

Meteorologové už vědí: Vánoce budou na blátě

Týden před Štědrým dnem mají meteorologové jasno - letošní Vánoce budou podle nich s vysokou mírou pravděpodobnosti na blátě. Mělo by být větrno, teploty budou nadprůměrné a chladněji bude na východě republiky, řekl v úterý Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Předpokládáme, že období kolem vánočních svátků by mělo být asi stále ještě teplotně nadprůměrné," uvedl meteorolog.

Zatímco tento týden by se měly denní teploty pohybovat mezi nulou až čtyřmi stupni, na svátky vystoupají denní maxima na dva až sedm stupňů. Přílišné ochlazení se pak nedá očekávat ani v noci, kdy bude od minus dvou do plus tří stupňů.

"Vypadá to, že bude možná o něco víc srážek, než máme teď, že by to nebylo jenom to mrholení, že by se mohl vyskytnout i nějaký občasný slabounký deštík," doplnil Borovička. Kvůli vysokým teplotám by přitom srážky byly dešťové i na horách, sněžení jen přechodné.

Už nyní je přitom sníh jen v nejvýše položených střediscích. Špindlerův Mlýn hlásí 60 centimetrů, na Lysé hoře je 56 a na Šeráku 37 centimetrů. Například na Cínovci nebo v Bedřichově je ale jen osmicentimetrová vrstva bílé pokrývky.

Reklama

Výběr článků

Načítám