Hlavní obsah

V Máslovicích vystavují betlém z másla

Právo, Radek Plavecký

Advent odstartoval, v mnoha městech včetně Prahy se slavnostně rozsvítily vánoční stromy, ulice jsou rozzářené výzdobou. Po svém připomínají blížící se svátky v malé obci Máslovice nedaleko Prahy. Zdejší muzeum másla od soboty zdobí betlém – a jak jinak než vyrobený z másla, z více než 17 kilogramů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Betlém vyrobený z másla je k vidění v muzeu v Máslovicích.

Článek

Na jeho výrobě se během minulého týdne podílely tři desítky lidí od zdejších dětí po místní výtvarníky. „Na máslo se vůbec nesmí sahat rukama, to by se roztékalo, takže se všechno tvaruje dřevěnými špachtličkami,“ zasvěcovala průvodkyně muzea Anna Sýkorová.

Hned v sobotu odpoledne, krátce poté, co byl betlém nainstalován do jedné z místností muzea, přišli ho obdivovat návštěvníci. „Takže na to máte nějaké formičky?“ ptala se žena při pohledu na figurky. Podle průvodkyně se však vše dělá ručně, každý rok díky tomu vznikne originální sousoší. Tentokrát čítá téměř devadesát figurek zvířat, lidí, chýší, domků a samozřejmě nesmějí chybět jesličky s kolébkou a Ježíškem.

Kvůli nevšednímu materiálu na stavbu betléma se v této části muzea nemůže topit, takže se návštěvníci při příchodu zvenčí nemusí příliš svlékat.

„A my aspoň něco ušetříme za náklady na vytápění,“ smála se starostka Máslovic Vladimíra Sýkorová, která je autorkou myšlenky na vybudování muzea másla. Ačkoli se obec jmenuje podobně jako tento mléčný výrobek, nikdy v historii tady prý žádná větší výrobna nebyla. Název obce totiž vznikl podle slov průvodkyně podle staršiny rodu Másloviců, který tady kdysi sídlil.

Jen do konce ledna

Máslový betlém nemá příliš dlouhou životnost. „Ke konci ledna už se začíná kazit, takže tady bude do 26. ledna a pak se muzeum během února na měsíc zavírá,“ dodala průvodkyně Anna Sýkorová. Teď ale mají otevřeno každý víkend a dokonce i během vánočních svátků.

Reklama

Související témata:

Související články

Za adventními tradicemi do skanzenu i na zámek

Doba adventu a Vánoc je spojena s mnoha zvyky a tradicemi. Toto období je také spjato s řadou tajemných postav. Mnoho skanzenů a památek připravuje každoročně...

Výběr článků

Načítám