Hlavní obsah

Obsluhoval hosty festivalu před 35 lety

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Už před pětatřiceti lety obsluhoval 51letý Ladislav Hejcman v Grandhotelu Pupp herecké hvězdy přijíždějící do Karlových Varů na mezinárodní filmový festival.

Článek

"Tolik hostů, jako jich bývá v posledních letech, jich tenkrát nebylo," vzpomínal Hejcman, v současné době vedoucí baru Malá Dvorana v GH Pupp.

"Také bývali hlavně z tehdejšího východního bloku. Ale byly i výjimky, například Claudia Cardinalová, Vinetou Pierre Brice, Henry Fonda nebo Gina Lollobrigida," hledal v paměti známá jména.

"Z těch novějších jsem obsluhoval například Michaela Yorka, Allana Aldu nebo Ornelu Mutiovou," dodal s tím, že pro většinu z nich připravoval se svým týmem spolupracovníků bankety. "Pamatuji si například, jak jsem servíroval Gregory Peckovi Kir Royale, což v podstatě sekt s rybízovým likérem," popisoval.

Přibývají druhy vína i vody

Časy se ale podle pamětníka, který si v GH Pupp prošel všemi restauračními barovými provozy, mění. "Například před dvaceti lety se v podstatě nabízela pouze tuzemská vína nebo jeden nebo dva druhy whisky, šampaňské bylo jediné," vzpomínal.

"Nyní se whisky dělí podle země původu, let zrání, v každé kategorii jich máme k dispozici několik desítek. To samé to bylo s nealkoholickými nápoji. V podstatě byl hlavně pomerančový džus a minerálka. Dnes je džusů dvacet druhů a minerálky se dělí podle značek a ještě podle toho, jak jsou perlivé," přirovnával Hejcman.

"Museli jsme se od té doby mnohému naučit. To trvá stále, trendy se vyvíjejí," dodal s tím, že se to týkalo i například míchaných nápojů. "V současné době je v nabídce GH Pupp kolem 250 míchaných nápojů na koktejlovém lístku. Od alkoholických, krátkých, po aperitivy a long drinky," vypočítával s tím, že i oblečení personálu bylo jiné. "Dříve jsme nosili bílý rondon, zatímco nyní mám klasický smoking," konstatoval, když si upravoval motýlka u krku.

Hvězdy se nemění

Chování filmových hvězd se podle Hejcmana nijak nemění. "Jsou to známí lidé, kteří vědí, jak se mají chovat a pohybovat ve světě," poznamenal s tím, že se vždy na festival těší. "Je to spousta nových zážitků, poznatků, zajímavých lidí," vysvětlil.

V GH Pupp se mu líbí. "Chtěl bych tu pracovat do důchodu. Vždyť GH Pupp je jeden z nejlepších hotelů v republice. Pro mě je to skutečně čest tady pracovat," pochvaloval si.

Reklama

Výběr článků

Načítám