Hlavní obsah

Začíná zima, Vánoce asi budou na blátě

PRAHA

Ve středu večer v 19:35 vstoupí Slunce do znamení Kozoroha a nastane zimní slunovrat. Prakticky to znamená, že dny, které se od letního slunovratu zkracovaly, se budou zase prodlužovat. Zimním slunovratem také začíná na severní polokouli astronomická zima. Zimní počasí o sobě dalo v České republice a ve střední Evropě vědět již před několika dny. Pomalu se ale otepluje a Vánoce by podle předpovědi meteorologů nejspíš měly být "na blátě".

Článek

Zimní slunovrat nastává v okamžiku, kdy Slunce na své pouti k jihu dosáhne obratníku Kozoroha a začne se vracet zpět k rovníku. Den je o zimním slunovratu nejkratší a noc nejdelší v roce. Den stejně dlouhý jako noc je o jarní a podzimní rovnodennosti.

Ve středu již mají být nejvyšší denní teploty až tři stupně nad nulou, stejné teploty a zataženo s deštěm se sněhem čekají meteorologové i ve čtvrtek. V pátek budou nejvyšší denní teploty také tři stupně, k tomu ale může i vysvitnout slunce, má být oblačno s možným deštěm se sněhem. Oteplovat se bude i v noci.

Na Štědrý den až 5 stupňů nad nulou

Štědrý den by měl být podle zatím známé předpovědi zatažený s nejvyššími teplotami jeden až pět stupňů nad nulou. Mohlo by se tak vyplnit dlouhodobé pozorování promítající se do lidových pranostik.

Po takzvané tomášské zimě (od 8. do 21. prosince) přicházívá vánoční obleva. Tato klimatická situace má pravděpodobnost výskytu až 70 procent, říká klimatolog Jiří Svoboda na základě srovnání dat naměřených v pražském Klementinu za desítky až stovky let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám